Muhamed Ali, rođen kao Cassius Clay, bio je jedan od najpoznatijih boksera svih vremena i veliki borac za ljudska prava. Njegova odluka da odbije vojnu službu u Vijetnamskom ratu 1967. godine bila je hrabra i kontroverzna. Kada je pozvan da se pridruži vojsci, Ali je to odbio, navodeći svoju moralnu i vjersku obavezu kao musliman. Na suđenju je izjavio da nema razloga da ide u rat jer mu Vijetnamci nikada nisu nanijeli štetu ili ga diskriminirali.

Njegovo odbijanje da položi zakletvu vojsci dovelo je do pravne kazne – pet godina zatvora i novčane kazne, te mu je oduzeta titula svjetskog prvaka u boksu. Ipak, Ali je ostao dosljedan svojim uvjerenjima, smatrajući da ne treba ubijati ljude u ratu koji nije imao nikakve veze s njegovom borbom za slobodu i ravnopravnost.

Muhamed Ali je 1964. godine prešao na islam, te je tada promijenio ime iz Cassius Clay u Muhammad Ali. Objasnio je da je “Cassius Clay” bilo ime koje su mu nametnuli, dok je “Muhammad Ali” ime koje je slobodno izabrao. Tokom života, Ali je bio snažan zagovornik islamskih vrijednosti i podržao je izgradnju brojnih džamija u Sjedinjenim Američkim Državama – oko 170, prema nekim izvorima.

senzor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here