Predznaci Sudnjeg dana uključuju nekoliko događaja koji će se desiti pri kraju ovog svijeta, kada će izbiti sukob između muslimana i Jevreja. Prema predajama, tada će drveće i kamenje progovoriti i pomoći muslimanima, kazujući: “O muslimanu, Allahov robe, iza mene je Jevrej, dođi i ubij ga!” Ova pojava bit će jedno od znamenja koje će Allah, dželle šanuhu, odrediti kao pomoć muslimanima u tom teškom vremenu.

Prenosi se da je Ibn Omer, radijallahu anhu, spomenuo riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koje potvrđuju ovaj događaj. On je rekao da će Jevreji doći u sukob s muslimanima, ali će muslimani zadobiti pobjedu. U tom trenutku, kamenje će govoriti: “O muslimanu, evo Jevreja iza mene, ubij ga!” Ove riječi ukazuju na važnost ovih predznaka, koji će se manifestirati kao čudesni znakovi blizine Sudnjeg dana.

Govorenje drveća i kamenja biće opće, osim jednog specifičnog drveta poznatog kao garkad, koje neće progovoriti, jer se smatra da je to drvo povezano s Jevrejima. Prema predaji od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, potvrdio je da će se Sudnji dan približiti tek kada dođe do borbe između muslimana i Jevreja. Tada će se Jevreji sakrivati iza kamenja i drveća, ali će ona govoriti: “O muslimanu, Allahov robe, evo Jevreja iza mene, dođi i ubij ga!” Međutim, drvo garkad neće izgovoriti ove riječi jer je jevrejsko drvo.

U drugoj predaji, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jasno naglašava da će doći do sukoba sa Jevrejima prije Sudnjeg dana. Kamen iza kojeg će se Jevrej kriti će progovoriti i pozvati muslimana da ga ubije. Ovaj događaj, prema islamskoj tradiciji, bit će jedan od znakova blizine kraja svijeta i Sudnjeg dana.

Ove predaje ukazuju na to da Allah ima moć da učini da nežive stvari, poput kamenja i drveća, progovore i djeluju po Njegovoj odredbi. To će biti znak blizine Sudnjeg dana, kada će muslimani dobiti pomoć od ovih čudesnih pojava. Također se prenosi da će muslimani u to vrijeme voditi borbe protiv mnogobožaca i Dedždžala na rijeci Jordan, kao što je to spomenuto u hadisu Nuhejka ibn Surejma, radijallahu anhu.

Ovaj događaj simbolizira blizinu kraja svijeta, kada će muslimani biti suočeni s velikim izazovima, ali uz pomoć Božije volje, i uz čudesnu pomoć prirodnih pojava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here