U istočnom dijelu Rumunjske, pet osoba je tragično izgubilo život, dok su deseci stanovnika ostali zarobljeni u poplavljenim područjima. Ovu informaciju objavile su hitne službe u subotu. Poplave su zahvatile ne samo Rumunjsku, već i druge dijelove središnje Europe. Stanovnici Poljske i Češke su evakuirani iz pogođenih područja, a predviđa se da će slična situacija pogoditi Mađarsku, Slovačku i Austriju u nastavku vikenda.

Spasilačke službe u Rumunjskoj bile su usredotočene na spašavanje 95 ljudi u teško pogođenim regijama Galati i Vaslui. U Galati je poslan helikopter kako bi se olakšala potraga i spašavanje ugroženih. Olujno nevrijeme zahvatilo je 19 mjesta u osam različitih okruga, gdje su snažni vjetrovi rušili stabla koja su oštetila vozila i blokirala prometnice.

Zbog ozbiljnosti situacije, rumunjski premijer Marcel Colaku otkazao je svoj planirani posjet okrugu Galati. Oluja je, osim Rumunjske, izazvala teške poplave i u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. U Češkoj je situacija posebno teška, gdje je više od 60.000 domaćinstava ostalo bez struje zbog srušenih stabala koja su prekinula strujne vodove. Rijeka Labe u Češkoj pokazuje značajan porast vodostaja, a meteorološke službe upozoravaju da su regije pogođene s čak 170 milimetara oborina u samo 24 sata.

Češke vlasti izdale su najviši stupanj upozorenja na poplave za čak 35 lokacija, a najgore pogođena regija je Usti nad Labem na granici s Njemačkom. Više od 20.000 kućanstava ostalo je bez električne energije, a u Pragu su započele pripreme za moguće izlijevanje rijeke Vltave. U Brnu, drugom najvećem češkom gradu, evakuirana je bolnica, a pacijenti su premješteni u druge ustanove, čak i u okolnim gradovima. Zbog situacije, brodski promet je obustavljen, a meteorolozi upozoravaju da bi se vodostaj rijeka mogao dodatno povećati tijekom vikenda, s vrhuncem u Pragu očekivanim u nedjelju ujutro.

Poljska je također ozbiljno pogođena poplavama, posebice u regiji Opole na jugozapadu zemlje, gdje su rijeke počele izlijevati iz korita. Vatrogasci su zabilježili više od 400 intervencija, a evakuacije su izvršene u nekoliko sela, uključujući Morow i Glucholazy. Ministar unutarnjih poslova Poljske, Tomasz Siemoniak, posjetio je pogođena područja i upozorio da će narednih 24 do 36 sati biti kritično.

Austrija i Njemačka također su pogođene poplavama, a situacija bi u nekim dijelovima mogla postati kritična u nedjelju. Dunav bi mogao dosegnuti razinu koja se događa jednom u trideset godina, dok se poplave očekuju i u dolini Wachau u Austriji. Njemačka meteorološka služba predviđa daljnje oluje i oborine u nadolazećim danima, dok se slična situacija očekuje i u Mađarskoj i Slovačkoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here