Potiranje po mestvama ili čarapama predstavlja olakšicu koju je islam dozvolio pod određenim uvjetima prilikom uzimanja abdesta. Ova praksa se odnosi na brisanje gornjeg dijela obuće, umjesto pranja stopala, i primjenjuje se samo kada su mestve (ili čarape) obučene nakon što je prethodno uzet abdest ili gusul.

Način na koji se potiranje vrši je sljedeći: mokrom rukom se povlači preko gornjeg dijela mestvi, od nožnih prstiju prema člancima, odnosno prema potkoljenici. Važno je naglasiti da se potire isključivo gornji dio, dok donji dio, ispod stopala, ostaje netaknut.

Da bi se mesh (potiranje) smatralo ispravnim, moraju se ispuniti određeni uvjeti. Prvi uvjet je da mestve budu obučene nakon što je osoba već uzela abdest ili gusul. Ako osoba obuje mestve bez prethodnog uzimanja abdesta, potiranje po njima neće biti važeće. Ovo se temelji na hadisu u kojem je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao svom saputniku Mugiri ibn Šubi, koji je htio da mu skine mestve dok je uzimao abdest: “Ostavi ih, obukao sam ih nakon što sam bio čist (u stanju abdesta).” Nakon toga, Poslanik je samo potrao po mestvama.

Drugi uvjet odnosi se na vremensko ograničenje u kojem se može uzimati mesh. Za osobe koje nisu na putu, dozvoljeno je uzimanje mesha po mestvama jedan dan i jednu noć, dok je za putnike taj period produžen na tri dana i tri noći. Vrijeme za potiranje ne počinje od trenutka oblačenja mestvi, već od trenutka prvog potiranja. Na primjer, ako neko obuče mestve za sabah namaz, ali ne potire po njima sve do jacije, vrijeme za potiranje će se računati od trenutka kada je prvi put uzeo mesh za jaciju, a ne od sabah namaza.

Treći uvjet je da se mesh uzima samo nakon male nečistoće (hadesa), odnosno nakon situacija koje zahtijevaju abdest, poput male ili velike nužde ili ispuštanja vjetra. Međutim, u slučaju velike nečistoće (džunupluka), poput izlaska sjemena ili završetka menstrualnog ciklusa, potiranje po mestvama nije dozvoljeno. Tada se prilikom gusula noge moraju oprati, kao što je to navedeno u hadisu Safvana ibn Assala, gdje Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže da je dozvoljeno uzimati mesh po mestvama tri dana i tri noći, osim u slučaju džunupluka, kada se mestve moraju skinuti.

Ova olakšica omogućava vjernicima da lakše obavljaju abdest, naročito u situacijama kada skidanje obuće predstavlja poteškoću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here