Pitanje postavljeno u vezi sa propuštanjem tri džume uzastopno glasi: ako osoba ostane budna do kasno u noći i sutradan prespava džumu, da li postoji posebno pokajanje za ovaj grijeh? Pitanje se temelji na predaji iz Sunena Ebu Davuda i Nesaija, gdje se navodi da će Allah zapečatiti srce onome ko namjerno izostavi tri džume. Postavlja se pitanje vjerodostojnosti ovog hadisa, kao i tačnog značenja pečatiranja srca. Neki govore da osoba koja propusti tri džume mora ponovo izgovoriti šehadet pred dva svjedoka, čime bi se smatrala da je ispala iz vjere. Postoji i mišljenje da pečat na srcu ne znači nužno nevjerstvo, već da predstavlja ozbiljno upozorenje na težinu grijeha, s ciljem da se osoba pokaje i popravi.

Odgovor na ovo pitanje temelji se na hadisima i tumačenjima učenjaka. U nekoliko hadisa zabilježenih kod imama Ebu Davuda, Tirmizija, i Nesai’a, stoji da onaj ko iz nemarnosti propusti tri džume, Allah će mu zapečatiti srce. Ovaj hadis šejh Albani ocijenio je vjerodostojnim. Takođe, postoji slična predaja kod Ibn Madže, gdje se spominje da će osoba koja propusti tri džume bez opravdanja biti pogođena istom kaznom – pečatiranjem srca.

Tumačeći ovaj hadis, imam El-Munavi naglašava da pečat na srcu znači da će ono postati otupjelo, ispunjeno neznanjem i krutošću, slično srcima licemjera. To, međutim, ne znači automatski izlazak iz vjere, već je to upozorenje na ozbiljnost izostavljanja džume namaza.

Pitanje o tome da li je nužno da tri izostanka budu uzastopna, također se razmatra. U nekim rivajetima jasno se navodi da osoba koja izostavi tri džume zaredom bez opravdanja pada pod ovu kaznu. Imam Ebul-Hasen el-Mubarakfuri dalje objašnjava da se ovdje radi o tri uzastopna izostanka, jer serijska učestalost grijeha ukazuje na nemar i zanemarivanje obaveza.

Na kraju, učenjaci ističu da pečat na srcu ne znači nužno tekfir, već da je to prijetnja koja može pogoditi i muslimane i nevjernike. Ovaj koncept je dodatno objašnjen kroz hadis koji bilježi Tirmizi, gdje se spominje da se na srcu pojavi crna tačka pri svakom grijehu, a one se množe ukoliko se osoba ne pokaje, dok se srca onih koji se pokaju očiste.

Dakle, izostavljanje džume tri puta bez opravdanja predstavlja veliki grijeh, ali ne povlači nužno izlazak iz islama. Potrebno je iskreno pokajanje i povratak Allahu kroz obavljanje vjerskih dužnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here