Pitanje koje se odnosi na nagradu žene u Džennetu često izaziva interes zbog specifičnih kur’anskih ajeta koji govore o nagradama za muškarce i žene. U kontekstu Dženneta, pitanje se postavlja u vezi s time što žene dobijaju ako muškarci dobiju hurije, posebno u situacijama poput ulaska oboje supružnika u Džennet, kad samo žena uđe, a muž ostane u Vatri, ili kad je žena bila udavana više puta ili nikada nije bila udata.

Džennet, prema islamskom vjerovanju, je vječni dom uživanja i zadovoljstva, a onaj ko uđe u njega bit će nagrađen shodno svojim djelima. Nagrade u Džennetu su obećane i muškarcima i ženama, a Kur’an jasno ukazuje da će svaka osoba biti nagrađena prema svojim zaslugama, bez obzira na spol. U suri El-Imran, ajet 195, Allah navodi: “Nijednom djelatniku između vas, bio muškarac ili žena, djelo neću poništiti; vi ste jedni od drugih…” Ovaj ajet jasno pokazuje jednakost muškaraca i žena u pogledu nagrada za učinjena dobra djela.

U vezi sa supružnicima u Džennetu, ako su oboje vjernici, Allah će ih spojiti u Džennetu, čak i ako su im potomci na nižem stepenu. Allah će ih podići da budu zajedno, jer Kur’an u suri Gafir, ajet 8, naglašava: “Gospodaru naš, uvedi ih u vrtove Adna koje si im obećao, i pretke njihove, i žene njihove, i potomstvo njihovo – one koji su bili dobri…”

Ako jedan od supružnika završi u Vatri, kao nevjernik, među njima će doći do razdvajanja, jer je nevjernik osuđen na vječni boravak u Vatri, kao što je to spomenuto u suri El-Imran, ajet 88. Allah je odredio da se vjernici i nevjernici razdvoje, bez obzira na prethodne veze. Sličan primjer navodi se i za žene Nuhove i Lutove, koje su bile nevjernice, a njihova veza sa vjerovjesnicima nije im pomogla.

Za žene koje su bile udane za više muškaraca na ovom svijetu, učenjaci imaju različita mišljenja. Jedno mišljenje tvrdi da će žena biti sa posljednjim mužem s kojim je bila u braku prije smrti, dok drugo mišljenje smatra da će ona imati pravo izbora s kojim mužem želi biti. Na kraju, ako žena nije bila udata na ovom svijetu, Allah će je u Džennetu udati za onog kojeg ona bude željela, jer će svaka duša u Džennetu dobiti ono što želi, kao što je spomenuto u suri Ez-Zuhruf, ajet 71.

Zaključak je da je Džennet mjesto gdje će svaka osoba biti potpuno zadovoljna, bez obzira na spol, i svi vjernici, bilo muškarci ili žene, dobit će nagradu shodno svojim djelima i željama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here