Tekst koji je napisao Zijad Ljakić fokusira se na problem nedostatka bereketa u nafaki (opskrbi) i na načine kako se taj problem može prevazići prema islamskom učenju. Ljakić navodi nekoliko mogućih uzroka gubitka nafake, uključujući sihr (vradžbinu) koji može negativno utjecati na zaradu ili imetak. Osim toga, on nudi praktične savjete kako otkloniti ovaj problem.

Jedna od osnovnih preporuka je činjenje istigfara (traženja oprosta od Allaha) nekoliko stotina puta dnevno, što, prema islamskim učenjima, povećava opskrbu i otklanja nevolje. Također, preporučuje održavanje rodbinskih veza, posebno obilazeći bliske članove porodice, jer je to vadžib (obavezno djelo) koje također donosi bereket u život.

Drugi savjet je udjeljivanje sadake s nijetom (namjerom) da se otkloni sihr ili neka druga prepreka koja ometa nafaku. Ova praksa se temelji na hadisima i izjavama učenjaka, kao što je Ibn El-Kajjim, koji ističe da sadaka može otkloniti mnoge nevolje, pa čak i ako dolazi od grješnika ili nevjernika.

Ljalić dalje preporučuje da se dio zarađenog novca redovno stavlja u limenu kasu kao dio praktičnog metoda za povećanje opskrbe.

Na kraju, on navodi nekoliko drugih faktora koji prema islamskim tekstovima povećavaju nafaku:

  1. Rad – bilo fizički ili mentalni, pod uslovom da je dozvoljen u islamu.
  2. Tevekkul – oslonac na Allaha.
  3. Takvaluk – izvršavanje vjerskih obaveza i ostavljanje harama.
  4. Šukr – zahvaljivanje riječima, djelom i pokornošću.
  5. Obavljanje hadža i umre – što više puta, jer to povećava nafaku.
  6. Istigfar i održavanje rodbinskih veza.
  7. Udjeljivanje sadake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here