Jedžudž i Medžudž su dva velika naroda koji potiču iz loze Adema, alejhis-selam. Njihova pojava pred kraj svijeta donosi haos i nerede. Prema islamskim učenjima, kada se Isa, sin Merjemin, spusti s neba, Allah će uništiti ove narode u jednoj noći. Njihov dolazak je prepoznat kao jedan od velikih predznaka Sudnjeg dana, koji se spominje i u Kur’anu i u vjerodostojnim hadisima.

Postoji mnogo hadisa koji jasno ukazuju da su Jedžudž i Medžudž potomci Adema. U jednoj predaji, koju prenosi Ebu Seid el-Hudri, radijallahu anhu, Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je kako će Allah na Sudnjem danu reći Ademu: “O Ademe!” Adem će odgovoriti: “Odazivam Ti se i pokoravam se, sve dobro je u Tvojim rukama.” Allah će tada reći: “Izvedi ljude iz Vatre.” Adem će upitati: “Koliko ljudi će završiti u Vatri?” Allah će odgovoriti: “Od svakih hiljadu, devetsto devedeset i devet.” Ova vijest je veoma uznemirila ashabe, jer su se pitali ko će biti među onih jedan koji će biti spašen. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, im je tada dao radosnu vijest, rekavši da će hiljadu onih koji će završiti u Vatri biti iz redova Jedžudža i Medžudža, dok će jedan od spašenih biti iz reda muslimana.

Ovaj hadis prenose El-Buhari i Muslim, dva od najpouzdanijih islamskih učenjaka, što dodatno potvrđuje njegovu autentičnost.

Zaključak je da su Jedžudž i Medžudž potomci Adema, alejhis-selam, te da njihova pojava predstavlja jedan od najvećih znakova koji najavljuju Sudnji dan. Njihova destruktivna priroda i Allahovo uništenje koje će ih zadesiti u posljednjim vremenima jasno svjedoče o njihovoj ulozi u velikim iskušenjima koja će prethoditi kraju svijeta. Pojava Jedžudža i Medžudža je zastrašujući događaj koji će probuditi strah među ljudima i označiti kraj svijeta.

Neka nam Allah podari mudrost i uspjeh, a mir i blagoslovi neka su na našeg Poslanika Muhammeda, njegovu porodicu i sve sljedbenike.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here