Hamza Vahid El-Din, kandidat za vijećnika u Općinskom vijeću Kaknja na predstojećim lokalnim izborima u BiH, postao je meta rasističkih i uvredljivih komentara na društvenim mrežama. Mnogi su negativno reagovali na njegovo ime i prezime, izražavajući predrasude i šovinističke stavove poput “Arapi da nam vladaju”, što je izazvalo zabrinutost zbog rastuće netolerancije.

Na ove uvrede reagovao je Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar, koji je stao u odbranu Hamze i podsjetio na njegove uspjehe i doprinos njegovog oca, Hishama Vahid El-Dina, Bosni i Hercegovini. Kovač je na svom Facebook profilu objavio tekst u kojem je istakao da Hamza ima 29 godina i da je magistar – diplomirani inženjer saobraćaja i komunikacija. Tokom studija, Hamza je bio Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu i član Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu u dva mandata. Takođe je bio član Senata i Odbora za upravljanje kvalitetom Univerziteta. Trenutno radi u struci u privatnom sektoru i živi u Kaknju sa svojom porodicom.

Posebno emotivan dio Kovačevog posta posvećen je Hishamu Vahid El-Dinu, Hamzinom ocu. Hisham, porijeklom iz Egipta, bio je humanitarni radnik Katarske humanitarne organizacije koji je tokom rata napustio svoju domovinu kako bi pomogao Bosni i Hercegovini u najtežim trenucima. Kao direktor regionalnog ureda organizacije u Zenici, Hisham je svakodnevno radio na pomoći izbjeglicama i ratom pogođenim ljudima u Zenici, Kaknju, Visokom i drugim gradovima. Tokom svog boravka u Bosni, Hisham je upoznao i zavolio Bosanku Almu Bećirspahić, s kojom se vjenčao 1993. godine.

Nažalost, Hisham je tragično poginuo u eksploziji plina u Sarajevu 1994. godine, dok je boravio tamo zbog poslova humanitarne organizacije. Iza sebe je ostavio Almu, koja je šest mjeseci kasnije rodila njihovog sina Hamzu. Alma je odgojila Hamzu u duhu služenja svom narodu, prenoseći mu vrijednosti koje je njegov otac živio.

Kovač je istakao da njegovo obraćanje nema stranačku pozadinu, već je motivisano potrebom da se suprotstavi rasističkim i šovinističkim komentarima koji su usmjereni protiv Hamze. Ovaj apel za razumijevanje i poštovanje prema Hamzi Vahid El-Dinu i njegovoj porodici predstavlja poziv na odbacivanje predrasuda i priznavanje doprinosa svih ljudi koji su pomogli u najtežim trenucima za Bosnu i Hercegovinu.

hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here