Poznati meteorolog Nedim Sladić savjetovao je putem Facebooka kako se pripremiti za predstojeće promjene u vremenskim uslovima. Preporučuje da iduće sedmice započnemo sa smanjenjem korištenja rashladnih uređaja, pripremimo topliju, jesenju odjeću i izvučemo kišobrane koji nam već neko vrijeme nisu bili potrebni. Ove preporuke dolaze zbog nadolazećih vremenskih promjena koje nas očekuju između 9. i 15. septembra, kada će, prema njegovim prognozama, doći do učestalih kiša, pljuskova praćenih grmljavinom, s najjačim padavinama u Hercegovini i zapadnim dijelovima Bosne.

Ovaj vremenski preokret rezultat je pomicanja atmosferskog sistema s Mediterana prema jugoistoku, donoseći vlažan zrak u naše krajeve. Do utorka, 10. septembra, temperature će se zadržavati na prijatnim vrijednostima – jutarnje temperature kretat će se između 16 i 21 stepen Celzijusa, dok će na jugu biti malo toplije, do 24 stepena. Dnevne temperature će varirati između 22 i 27 stepeni, a ponegdje na jugu i istoku, u ponedjeljak, mogu dosegnuti i do 32 stepena.

Ovaj period označava kraj dugog i vrućeg ljeta, kako Sladić napominje. Od srijede, 11. septembra, temperature će početi opadati, približavajući se vrijednostima karakterističnim za drugu dekadu septembra. Očekuje se raspon od 18 do 26 stepeni, uz povremene kišne padavine. Sjeverno i sjeveroistočno strujanje zraka, uslovljeno prodorom hladnijeg zraka sa sjevera Evrope, donijet će dodatno hlađenje između 14. i 17. septembra, s temperaturama nižim od uobičajenih za ovo doba godine. Ovakvi vremenski obrasci često donose obilnije padavine, što će pomoći u ublažavanju suše koja je trenutno prisutna.

Na planinskim vrhovima višim od 2.000 metara moglo bi doći i do kratkotrajnih snježnih padavina. Jutarnje temperature u ovom periodu će pasti na vrijednosti od 6 do 12 stepeni, dok će na jugu iznositi do 16 stepeni, a na planinskim vrhovima bi mogle biti blizu nule. Dnevne temperature će se kretati između 14 i 20 stepeni, a na jugu će dostizati do 25 stepeni.

Prema Sladićevim prognozama, nakon 17. septembra, očekuje se postepeno vraćanje temperatura na uobičajene septembarske vrijednosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here