Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Pitanje koje je postavljeno ukazuje na jedan čest osjećaj straha i tjeskobe među ljudima, koji se ponekad javlja zbog pogrešnih informacija ili zabluda. Konkretno, spominje se da pred dolazak meleke smrti osoba može osjetiti kao da joj se mravi kreću po tijelu, što može izazvati zabrinutost kod pojedinaca koji su čuli ovu tvrdnju. Važno je naglasiti da ovakve informacije mogu izazvati nepotreban strah, te je korisno ispitati njihovu vjerodostojnost.

Hvala Allahu i neka su salavati i selami na posljednjeg vjerovjesnika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Odgovor na ovakva pitanja uvijek treba biti zasnovan na jasnim dokazima iz Plemenitog Kur’ana i vjerodostojnog sunneta. Naime, ne postoji nikakav tekst iz Kur’ana niti vjerodostojna predaja iz Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, sunneta koja govori o tome da pred dolazak meleka smrti osoba osjeti bilo kakav specifičan fizički znak, poput osjećaja kretanja mrava po tijelu.

U islamskoj tradiciji, smrt je neizbježan proces, ali nije opisana kroz senzacije ili osjećaje koji bi se mogli prepoznati i time najaviti dolazak meleka smrti. Dakle, sve ono što može izazvati strah ili zabrinutost zbog ovakvih osjećaja, temelji se na neutemeljenim vjerovanjima i nema osnovu u islamskim izvorima.

Da bi se bolje razumjela priroda dolaska meleke smrti, potrebno je osloniti se na ono što nam je jasno i potvrđeno u našoj vjeri. Evo nekoliko ključnih tačaka:

  • Melek smrti dolazi po dušu svake osobe u trenutku kada mu je Allah, dž.š., odredio smrt, i u tom procesu nema nikakvih znakova koje bi osoba mogla prepoznati unaprijed.
  • Kada dođe trenutak smrti, osoba neće moći izbjeći meleka smrti, niti sakriti svoju dušu, bez obzira na to šta osjeća ili misli.
  • Sve što se događa u trenutku smrti je izvan našeg znanja i moći, te se u potpunosti oslanjamo na Allahovu volju.

Važno je naglasiti da su ovakve zablude o fizičkim osjećajima prije smrti, poput osjećaja mrava na tijelu, zapravo psihološki efekti koji se mogu pojaviti kao rezultat straha ili anksioznosti. Kada osoba čuje nešto što je zastrašujuće, često počne obraćati pažnju na svoje tijelo i može razviti osjećaje koji nisu stvarni, već su rezultat autosugestije.

Ako se često javlja osjećaj nelagode ili tjeskobe zbog ovakvih misli, preporučuje se sljedeće:

  1. Čvrsto osloniti se na Allahovu volju i ne dozvoliti da vas obuzme strah od nepoznatog. Smrt je neizbježna, ali je važno da se fokusiramo na pripremu za nju kroz dobra djela.
  2. Praktično rješenje za smanjenje straha može biti povećanje ibadeta i prisjećanje da je Allahov rahmet veći od Njegove kazne. Dova za smiraj srca i traženje utočišta kod Allaha od šejtanskih vesvesa može pomoći da se tjeskoba smanji.
  3. Konsultacija s učenim ljudima ili imama može također biti korisna, kako bi se razjasnile ovakve zablude i pružila duhovna podrška.

Zaključno, ono što je najvažnije jeste da nema nikakvog osnova u vjerodostojnim islamskim izvorima za tvrdnju da pred dolazak meleke smrti osoba osjeti kao da joj se mravi kreću po tijelu. To je neutemeljeno vjerovanje koje ne bi trebalo izazivati strah, jer svako od nas treba da se oslanja na Allahovu milost i pravdu. Kome melek smrti dođe, neće mu moći pobjeći niti sakriti svoju dušu. Ve billahi tevfik, neka Allah podari smiraj srcu i umiri duše onih koji se boje nepoznatog.

Još jedan važan aspekt koji treba razumjeti u vezi sa smrću jeste njena neizbježnost i prirodni tok. Smrt je sastavni dio života i Allah, dž.š., u Svojoj mudrosti odredio je vrijeme i način kada će svaka duša biti uzeta. Umjesto da nas obuzima strah zbog nepoznatog, musliman treba da razmišlja o životu kao prilici za sticanje Allahovog zadovoljstva i Njegove milosti. Život je putovanje ka ahiretu, a smrt je samo prelazna faza. Zato je ključna priprema za taj susret s Allahom kroz dobra djela, iskrenu vjeru i činjenje ibadeta.

Osim toga, valja napomenuti da su strah i tjeskoba normalni ljudski osjećaji kada se razmišlja o temama poput smrti. Međutim, vjernik se oslanja na svoju vjeru, a Kur’an i sunnet pružaju smirenje u trenucima kada nas obuzmu sumnje i strahovi. Redovno prisjećanje na Allahovu milost, učestalo činjenje dove za zaštitu i smirenost srca, kao i svakodnevno ispunjavanje propisanih dužnosti prema Allahu i ljudima, pomažu nam da održimo duševni mir i jasnoću misli u suočavanju s prirodnim strahovima koje smrt donosi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here