U vremenu kada će Isa, a.s., sići na zemlju, Dedždžal će se kretati prema Bejtul Makdisu. Isa, a.s., će ga susresti na ulazu u mjesto Ludd. Dedždžalova smrt će biti rukama Mesiha Isa’a, sina Merjemina, alejhi selam, kako to potvrđuju vjerodostojni hadisi. Dedždžal će vladati cijelom zemljom, osim Mekke i Medine.

Kada Dedždžal ugleda Isa’a, a.s., počet će se topiti kao što se so topi, a Isa, a.s., će mu reći: “Imam za tebe udarac koji neću propustiti.” Isa, a.s., će ga pratiti, udariti kopljem i poraziti njegove sljedbenike. Vjernici će se pridružiti Isa’u, a.s., u borbi protiv Dedždžalovih sljedbenika, ubijajući ih sve dok drvo i kamen ne progovore: „O muslimanu, o Allahov robe, evo židova iza mene, dođi i ubij ga, osim drveta Garkad, ono je doista drvo židova.“ (En Nihaje, 1/128-129)

Postoji nekoliko hadisa koji opisuju propast Dedždžala i njegovih sljedbenika. Ahmed i Tirmizi bilježe od Medžmea Ibn Džarija El-Ensarija: “Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Sin Merjemin će ubiti Dedždžala na ulazu u mjesto Ludd.’”

Muslim bilježi poduži hadis od Nevas Ibn Sem’ana, radijjallahu anhu, o silasku Isaa, a.s., i ubistvu Dedždžala. U tom hadisu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Svaki nevjernik koji osjeti miris Isaa, a.s., će na mjestu umrijeti. Isa, a.s., će tražiti Dedždžala dok ga ne nađe na ulazu u mjesto Ludd, pa će ga tu i ubiti.“ (Muslim, 18/67-68)

Sa Dedždžalovim ubistvom – Allah ga prokleo – završit će se i njegov strašni fitnet. Dedždžal, koji će zavladati cijelom zemljom osim Mekke i Medine, bit će poražen upravo tamo gdje ga Isa, a.s., susretne. Tako će se okončati jedna od najstrašnijih smutnji na zemlji, a vjernici će, zajedno s Isaom, a.s., donijeti pravdu i mir.

Ovi hadisi i događaji jasno ukazuju na snagu i važnost Isaa, a.s., u završnoj borbi protiv Dedždžala. Pripovijesti o Dedždžalovom kraju podsjećaju vjernike na Allahovu moć i pravednost, te na važnost održavanja vjere i snage u najtežim trenucima. Isa, a.s., će svojim silaskom i pobjedom nad Dedždžalom potvrditi istinu vjere i donijeti spas vjernicima, konačno završavajući jedno od najtežih iskušenja za čovječanstvo.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here