Da li ste znali da zečica ima mjesečnicu?

Autor ovog teksta je Mustafa Čajlaković. U svom kratkom izlaganju, on iznosi nekoliko karakteristika vezanih za konzumiranje mesa određenih životinja. Pozivamo stručnjake iz medicinske, zdravstvene i vjerske struke da odgovore na njegove tvrdnje, kako bismo razumjeli izvore njegovih saznanja:

Rad i djelo šejha rifaisko-alvetijskog tarikata, hadži Mustafe Čajlakovića iz Zenice, dobro su poznati kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica. Njegova knjiga “Kapija saznanja” jedna je od najpopularnijih u našoj zemlji. Čajlaković je voljen i poštovan među onima koji su imali priliku upoznati ga ili se čak samo rukovati s njim. On spada u red onih derviša koji su ponosni na Bosnu i čine sve kako bi u njoj vladali mir i blagostanje. Istraživači se slažu da su derviši svojim individualnim autoritetom i jakim kolektivom dali neizmjerljiv doprinos razvoju svih bosansko-hercegovačkih čaršija.

“Kapija saznanja” namijenjena je svim muslimanima svijeta, ali i svim dobrim ljudima – kršćanima, Jevrejima, Koptima. U njoj se nalaze norme o hrani, pljuvački, krvi, norme pri jedenju, poglavlja o korisnoj i zdravoj ishrani. Pored toga, knjiga sadrži poglavlja o lijekovima, liječenju ruku, ramena, zglobova, nogu, liječenju bubuljica. Knjiga je bogata sadržajem i uključuje dove za povećanje bereketa, kaside-i-burde, čuvenu dovu “Dirul-eala”, baladu o evliji Ibrahimu, te mnoge dove za razne tegobe, kao što su sitne ozljede, džinski udari, vjetrovi, loše misli, dobar san, astma, napadi kašlja, teške sihire.

Onaj ko jede konjsko meso postaje potpuno bezosjećajan

Sir ima suhu prirodu i učvršćava stomak, te se preporučuje protiv proljeva. Maslac, čija je priroda vruća i vlažna, koristi se za omekšavanje želuca ako se miješa sa šećerom i svježim kravljim mlijekom, jačajući tako pamćenje i očni vid. Takođe, maslac pomaže kod šugavosti, smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu i upale u organizmu, posebno pluća. Maslo je vruće i vlažno, mnogo vruće od maslaca. Dodavanjem vode i kuhanjem na laganoj vatri, postaje korisnije od maslaca i smatra se najboljim lijekom. Allah najbolje zna.

Zečije meso

Ovčije meso se smatra najboljim jer omekšava krvne žile, zglobove i organe, te daje snagu i poboljšava građu tijela. Kozije meso, hladne i vlažne prirode, izaziva upale u organizmu, pa se preporučuje kuhanje s bijelim lukom, biberom, hrenom i ljutom paprikom kako bi bilo korisno. Meso deve, suhe i hladne prirode, smatra se lošijim u odnosu na druge vrste mesa. Slično je zečije meso, koje je mekruh jesti.

Napomena:

Zašto je zečije meso mekruh? Zato što zečica ima mjesečnicu svakog mjeseca, te je njeno meso mekruh jesti, bilo da je zec ili zečica, jer je neprestano pod mjesečnicom. Takođe, konjsko meso je mekruh jer čini osobu bezosjećajnom.

Korisna riba

Ptičije meso, poput fazana, divlje kokoši i tetrijeba, lakše je od stočnog mesa. Najkvalitetnije je kokošije meso i divlja patka, dok je fazan kiselkast, a tetrijeb žilav. Kokošije meso, vruće i vlažne prirode, veoma je lagano i korisno za organizam. Ribe su hladne i vlažne prirode. Ako se peku s crvenim lukom, maslom i ljutim začinima, postaju ukusne i ljekovite, bez štetnih efekata, bez obzira na količinu konzumiranja. To važi za sve vrste ribe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here