Najstarija kćerka nekadašnjeg predsjednika Iraka, Saddama Husseina, Raghad Hussein, dala je svoj prvi intervju za zapadne medije nakon smrti svog oca. Intervju je dao CNN-u, a Raghad, koja sada ima 48 godina, govorila je o svom ocu, trenutnom stanju u Iraku, ISIL-u i Donaldu Trumpu.

Saddam Hussein, koji je vladao Irakom od 1979. godine, svrgnut je i zarobljen 2003. godine od strane koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama. U decembru 2006. godine, Saddam je pogubljen vješanjem. Raghad Hussein otkrila je da nikada nije vidjela trenutak očeve smrti, iako su ga emitovale televizije širom svijeta. Prema njenim riječima, Saddam je ostao prkosan do posljednjeg trenutka, odbijajući da mu stave kapuljaču i ne puštajući suze dok su mu namakali omču.

„Detalji njegove smrti su ružni i bolni, ali to je časna smrt, smrt koja je donijela ponos meni, mojoj djeci, mojim sestrama i njihovoj djeci, svima koji ga vole,“ izjavila je Raghad. Ona i njena porodica pobjegli su u Jordan nakon invazije na Irak i još uvijek tamo žive.

Nakon Saddamove smrti, zvaničnici sa Zapada, uključujući tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, izjavili su da će njegova smrt donijeti vladavinu prava u Irak. Međutim, zemlja nije doživjela mir; umjesto toga, narednih deset godina bilo je obilježeno sukobima i nasiljem između pripadnika različitih vjerskih skupina.

Raghad Hussein smatra da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za haos koji je zavladao Irakom i ostatkom svijeta. Izrazila je nadu da će Donald Trump, koji je tada bio predsjednik SAD-a, biti drugačiji od svojih prethodnika i donijeti pozitivne promjene.

Saddamova smrt ostavila je dubok utisak na njegovu porodicu i pristalice, ali i na cijeli Irak. Raghadina izjava o ponosu koji osjeća zbog očeve „časne smrti“ odražava kompleksne emocije koje su povezane s naslijeđem njenog oca. Saddam Hussein je bio kontroverzna figura, čija je vladavina bila obilježena brutalnošću, ali i stabilnošću za određene segmente iračkog društva.

Njegovo svrgavanje i pogubljenje pokrenuli su niz događaja koji su doveli do daljnje destabilizacije regije. Intervju Raghad Hussein pruža uvid u perspektivu porodice koja je bila u središtu tih događaja i otkriva njihovo viđenje svijeta nakon Saddamove smrti. Njena nada da će Trump biti drugačiji od svojih prethodnika odražava želju za promjenom kursa američke politike prema Iraku i Bliskom istoku u cjelini.

Ovaj intervju ne samo da otkriva lične emocije i stavove Raghad Hussein, već također naglašava dugotrajne posljedice međunarodne politike i vojnih intervencija na život pojedinaca i naroda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here