Rodbina i prijatelji danas su se posljednji put opraštali od svojih najdražih u Memorijalnom centru Potočari. Jecaji su odjekivali dolinom bijelih nišana koja je jula 1995. godine bila natopljena krvlju, a večeras suzama. Bol i tuga prožimaju ovaj dan sjećanja i tuge.

11. jula, bit će ukopan Hajdin Mustafić (1959). Njegovi posmrtni ostaci, zajedno sa još 13 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici, naći će smiraj u kaburima ovog svetog mjesta. Ova godišnjica predstavlja još jedan bolan podsjetnik na strahote koje su se dogodile prije 29 godina.

Nakon što su iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima do prostora musale u Memorijalnom centru Srebrenica izneseni tabuti s posmrtnim ostacima identificiranih žrtava, musalom je zavladao muk. Tišina je obuzela sve prisutne, donoseći sa sobom težinu i ozbiljnost trenutka.

Ovi trenuci okupljaju porodice, prijatelje i sve one koji žele odati počast nevinim žrtvama. Svaki tabut nosi sa sobom priču i sjećanje na one koji su izgubili svoje živote u genocidu. Ova ceremonija je prilika da se prisjetimo i obećamo da nikada nećemo zaboraviti strahote koje su se dogodile.

Obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici podsjeća nas na važnost borbe protiv negiranja, poricanja i relativiziranja zločina. Svaki pogreb, svaki oproštaj, svaka suza, svjedoče o potrebi da se istina nikada ne zaboravi i da se pravda traži za sve žrtve.

Posljednji put da pomilujem tabut! Tužne scene iz musale Potočara
Posljednji put da pomilujem tabut! Tužne scene iz musale Potočara
Posljednji put da pomilujem tabut! Tužne scene iz musale Potočara

Rodbina, prijatelji posljednji put su se opraštali od svojih najdražih. Jecaji su odjekivali dolinom bijelih nišana koja je jula ’95. bila natopljena krvlju, a i večeras suzama.

Ovog 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica bit će ukopani:

Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine;

Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine;

Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine;

Omić (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine;

Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine;

Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine;

Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine;

Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine;

Salihović (Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine;

Salkić (Muharem) Ibrahim, 1935. godine;

Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine;

Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine;

Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine;

Salić (Ibrahim) Hamed, rođen 1927. godine.

hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here