Hafiz Kenan Mulović, sin Amela i Amele, rođen je 2007. godine u Sarajevu. Završio je Osnovnu školu “Vrhbosna” odličnim uspjehom, a trenutno je učenik prvog razreda Prve bošnjačke gimnazije. On je 27. hafiz Škole hifza Muftijstva sarajevskog, a deveti hafiz sa punkta Careve džamije u Sarajevu.

Kenan je još kao dijete pokazao izvanrednu sposobnost učenja Kur’ana. Njegov muallim primijetio je da vrlo brzo i lako savladava zadate sure, što ga je dovelo do brojnih takmičenja iz kiraeta. Osvojio je 3. mjesto na finalnom takmičenju iz kiraeta na nivou MIZ Sarajevo 2021. godine.

Kenan je hifz položio za samo tri dana, od 22. do 24. aprila, a prema riječima hafiza mr. Sadrudin-ef. Išerića, mogao je bez problema položiti hifz i za jedan dan, što govori o jačini njegovog pamćenja. Počeo je učiti hifz kod hafiza Samir-ef. Avdića, pred kojim je naučio 10 džuzeva. Tokom pandemije koronavirusa, Kenan je napravio pauzu, ali je nakon pandemije nastavio učiti hifz kod hafiza Hamde-ef. Sole u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji, gdje je završio ostatak Kur’ana. Aktivno je učio hifz tri godine, ne računajući period pandemije.

Kenan pronalazi motivaciju u slušanju učača Kur’ana, kao što su kurra hafiz Mishary Rashid al-Alafasy, kurra hafiz Aziz-ef. Alili, i hafiz dr. Halil-ef. Mehtić. Njegovu motivaciju su dodatno podržavali roditelji, nana i muhaffiz. Poseban dar koji Kenan posjeduje je sposobnost da u svakom trenutku zna tačan broj svakog ajeta u Kur’anu.

Kako bi postigao svoj cilj, Kenan je morao pravilno planirati svoje vrijeme, izbjegavajući distrakcije poput društvenih mreža. Umjesto toga, posvetio se učenju i druženju sa Kur’anom. Ističe da je porast broja hafiza u Bosni i Hercegovini rezultat ljubavi prema Božjoj riječi.

Kenan je mladima poručio da budu uporni i ustrajni u učenju hifza, moleći Allaha da im olakša taj put. Hifz je pozitivno utjecao na njegov život, otvorio mu nove vidike i povećao posvećenost vjeri. Jedan od njegovih omiljenih ajeta je 11. ajet sure er-Ra’d: “…Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod sam sebe ne izmijeni…

preporod.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here