Nugzari Tsurtsumia, svjetski šampion u hrvanju iz 2019. godine, pronađen je mrtav u svom domu. Uzrok smrti isprva nije bio poznat, a gruzijska policija je započela istragu kako bi rasvijetlila čitav slučaj, prenosi N1.

Tsurtsumia je pronađen u svom domu u gradu Khobi, objavio je gruzijski “Ajara TV”. Svoju međunarodnu karijeru započeo je 2013. godine kada je na Svjetskom prvenstvu za kadete zauzeo deseto mjesto. Njegov potencijal postao je očigledan tokom juniorskih dana kada je stigao do borbe za odličja, čime je najavio da bi mogao dosegnuti najviše sportske visine.

Godine 2018. osvojio je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu, a zatim je trijumfovao na takmičenju za hrvače do 23 godine starosti, osvajajući zlato. Njegov najveći uspjeh uslijedio je 2019. godine kada je pobijedio Korlana Zakanša iz Kazahstana, osvajajući svjetsko zlato.

Njegova karijera nastavila je uzlaznom putanjom, te je dvije godine kasnije dodao još jednu bronzanu medalju u svoju kolekciju. Godine 2022. i 2023. postao je vicešampion svijeta, čime je potvrdio svoj status jednog od najboljih hrvača svoje generacije.

Na posljednjem turniru održanom u junu 2024. godine u Budimpešti, na prestižnom turniru “Polyak Imre Memorial ‘Ranking Series’”, osvojio je bronzanu medalju u kategoriji do 55 kilograma. Ovaj uspjeh još jednom je potvrdio njegovu dominaciju u svijetu hrvanja.

Smrt Nugzarija Tsurtsumie šokirala je sportsku javnost, posebno zbog njegovih brojnih uspjeha i doprinosa sportu. Bio je poznat po svojoj strasti i posvećenosti, a njegov put od skromnih početaka do svjetskog vrha inspirisao je mnoge mlade sportiste.

Policija trenutno istražuje sve okolnosti njegove smrti, a sportski svijet se oprašta od jednog od svojih najtalentovanijih predstavnika. Njegova naslijeđa će ostati upamćena kroz mnoge uspjehe i medalje koje je osvojio tokom svoje karijere.

Tsurtsumia će ostati zapamćen kao istinski šampion i inspiracija za sve koji su ga poznavali. Njegov doprinos hrvanju, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou, ne može se mjeriti samo medaljama, već i utjecajem koji je imao na sport i mlade sportiste koji slijede njegov primjer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here