Kroz fotografije, lične priče i zapise širom svijeta odaje se počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ovogodišnje obilježavanje 29. godišnjice genocida je prvo nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

Od prvog jula, u sjedištu UN-a u New Yorku postavljena je izložba koja obuhvata artefakte, fotografije i videosvjedočanstva preživjelih. Izložba, prema riječima predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica, ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju sjećanja na žrtve genocida i podizanju svijesti o zločinima koji su se dogodili. U New Yorku su prisutni svjedoci i članovi porodica žrtava genocida.

Devetog jula u Visokom će biti organizovan ispraćaj posmrtnih ostataka 14 žrtava genocida. Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Murat Tahirović, naglašava da se ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida u New Yorku održava u organizaciji Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u. Zvanično, UN će započeti obilježavanje na 30. godišnjicu genocida, kada se očekuje prisustvo generalnog sekretara UN-a u Potočarima.

Tahirović dodaje da su udruženja žrtava i svjedoka genocida, zajedno sa Pokretom Majke enklava Srebrenica i Žepa, nedavno održali sastanak sa predstavnicima Stalne misije BiH pri UN-u, ambasadorima država sponzora Rezolucije i savjetnicima generalnog sekretara UN-a. U večernjim satima, promovirana je knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH”. Tahirović je izrazio veliku zahvalnost ambasadoru BiH pri UN-u, dr. Zlatku Lagumdžiji, kao i našoj dijaspori, te dijaspori iz Sandžaka, Plava i Gusinja.

U Bosni i Hercegovini, u Visokom je prekosutra planirano otvaranje izložbe “Srebrenica – strah, strepnja, košmar”. Sedmog jula, učesnici Marša mira iz Visokog položit će cvijeće na Trgu žrtava genocida. Također, u Srebreniku je otvorena putujuća izložba “Priče iz Srebrenice”, koja će biti dostupna za posjetitelje do prekosutra. Tokom sedmice sjećanja, bit će promovirane knjige preživjelih svjedoka genocida.

Ova događanja i aktivnosti imaju za cilj da se sačuva sjećanje na žrtve genocida i da se svijetu prenese istina o tragediji koja se dogodila u Srebrenici. Sjećanje na žrtve je od ključne važnosti kako bi se osigurala pravda i spriječilo ponavljanje sličnih zločina u budućnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here