Kada i Zašto je Ukinut Naziv Bošnjak i Bosanski Jezik

Historija bosanskog jezika i identiteta Bošnjaka je bogata i složena, a događaji koji su doveli do ukidanja naziva Bošnjak i bosanskog jezika su ključni za razumijevanje političkih i kulturnih promjena na Balkanu. Ova tema pokazuje kako su političke odluke i utjecaji oblikovali jezične i nacionalne identitete.

Jedan od dokaza starosti bosanskog jezika je dokument iz 1630. godine, “Ispovjedionik prinesen u JEZIK BOSANSKI, države BOSNE”, koji se danas nalazi u Kraljevskoj Biblioteci u Danskoj. Ovaj dokument potvrđuje postojanje bosanskog jezika mnogo prije nego što su srpski i hrvatski jezici standardizirani.

Ukidanje bosanskog jezika se dogodilo 1907. godine dekretom Zemaljske Vlade Austro-Ugarske, pod pritiskom političkih interesa iz Srbije. Ova promjena je rezultirala preimenovanjem bosanskog jezika u srpsko-hrvatski. Godinu dana ranije, 1906., ukinut je naziv Bošnjak, a časopis “Bošnjak” je prestao izlaziti.

Jedan od ključnih aspekata ovog procesa je utjecaj Vuka Karadžića, koji je 1818. godine plagirao bosanski jezik u cilju stvaranja jedinstvenog srpskog jezika. U to vrijeme, ljudi unutar granica Srbije nisu govorili jedinstvenim jezikom. Korištenjem bosanskog jezika kao osnove, Karadžić je uspio stvoriti standardizirani srpski jezik.

Fra Antun Knežević je 1870. godine istakao kako su poznati jezikoslovci poput Vuka Karadžića, Đure Daničića i Ljudevita Gaja koristili bosanski jezik kao osnovu za književne jezike Srba i Hrvata. Knežević je naglasio da su Srbi i Hrvati prozvali taj jezik svojim, dok su Bošnjaci ostali zaboravljeni: “Mi se ponosimo time, da je upravo naš jezik, a iz naše otadžbine uzet za osnovu književnog jezika naših komšija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadžić, Daničić, pa Ljudevit Gaj prenijeli su naš lijepi jezik u književnost obaju rečenih naroda, te ga prozvaše kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena.”

Ovi historijski događaji i odluke su imali dubok utjecaj na identitet Bošnjaka i njihov jezik. Ukidanje naziva Bošnjak i bosanskog jezika bio je dio šireg političkog plana da se homogeniziraju kulturni i jezični identiteti na Balkanu, što je imalo trajne posljedice na bošnjačku zajednicu.

Zahvaljujemo vam što ste pročitali ovaj tekst. Nadamo se da vam je bio informativan i da je pomogao u boljem razumijevanju historije i kulture Bošnjaka. Ako imate dodatnih pitanja ili želite saznati više, slobodno nas kontaktirajte i podijelite ovaj članak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here