Ostaci su primijećeni ispod oznake za muslimansko groblje i odmah su uklonjeni / FOTO

Australijska policija je saopštila da je pokrenuta istraga nakon što su ostaci dvije svinje, uključujući njihove glave i iznutrice, bačeni u muslimanski dio groblja. Incident se dogodio u Rockingham Regional Memorial Parku u Baldivisu, južno od Pertha, gdje su članovi porodice otkrili lešine u ponedjeljak dok su posjećivali mezar nedavno preminulog rođaka.

„Prosto je za nepovjerovati koliki su samo trud uložili, kolika je to samo mržnja,“ izjavila je Mejra, jedna od članica porodice, za radio stanicu 6PR. „Uvreda je da blizu groba vašeg rođaka neko ostavi mrtvu životinju.“ Ostaci su primijećeni ispod oznake za muslimansko groblje i odmah su uklonjeni.

Glasnogovornik policije Zapadne Australije izjavio je za AFP: „Ovakve izolovane izgrede shvatamo ozbiljno i detektivi iz Rockinghama će detaljno ispitati okolnosti oko ovog incidenta.“ Uprava groblja je naglasila da je ovo prvi incident takve vrste koji su doživjeli. Ikbal Samnakaj, predsjednik Muslimanske socijalne i sportske asocijacije u Perthu, izjavio je da je uvredljivo skrnavljenje bilo kojeg groblja, bez obzira bilo ono muslimansko ili ne.

„Svi mi očekujemo da se groblja održavaju u redu i da se ne skrnave,“ rekao je za web stranicu WA Today. Samnakaj je također naglasio važnost oprosta prema onima koji su počinili ovaj čin, izražavajući nadu da će se situacija razjasniti i da će se preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

Incident je izazvao veliku zabrinutost u lokalnoj zajednici, koja se nada da će odgovorni biti pronađeni i privedeni pravdi. Policija apeluje na građane da prijave bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći u istrazi. Uprava groblja planira pojačati sigurnosne mjere kako bi spriječila ponavljanje ovakvih događaja.

Ovaj nemili događaj je podsjetnik na potrebu za tolerancijom i poštovanjem različitih vjera i kultura. Uprkos uvredljivom činu, zajednica ostaje ujedinjena u svojoj namjeri da promovira mir i razumijevanje među različitim grupama. Ovaj slučaj služi kao upozorenje i podsjetnik na važnost međusobnog poštovanja i suživota u multikulturalnom društvu kao što je Australija.

U zaključku, istraga je u toku, a zajednica je odlučna u svom nastojanju da osigura pravdu i zaštitu za sve svoje članove. Ovakvi incidenti ne smiju biti tolerisani, i važno je da se svi građani zalažu za očuvanje mira i harmonije u društvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here