Djevojke u burkiniju se kupaju u lokalnom bazenu: Pogledajte kako se vesele do dolaska policije / Video

Muslimanke u burkiniju okupale su se u lokalnom bazenu i podijelile snimak, no kažnjene su sa po 25 eura. Pogledajte kako je sve izgledalo.

Muslimanke iz francuskog grada Grenoblea odlučile su se oglušiti o pravila oblačenja na lokalnom bazenu, pojavivši se u burkiniju. Kažu da su inspiraciju pronašle u američkoj borkinji za ljudska prava, Rosi Parks.

Za izbjegavanje nesporazuma, napominjemo da je video snimljen u ljetnom periodu, a želimo samo pokazati odnos Zapada prema islamskoj kulturi.

Djevojke su se okupale u bazenu s gotovo potpuno pokrivenim tijelima, osim lica, šaka i stopala. Bazen Jean Bron u Grenobleu jedan je od mnogih u Francuskoj gdje je zabranjeno nošenje burkinija. Mnogi Francuzi smatraju ovakve kupaće kostime političkim simbolom islama, što je u suprotnosti sa sekularnim karakterom države.

Prošlog mjeseca, nevladina organizacija Građanska alijansa za Grenoble pokrenula je “Operaciju burkini”, tvrdeći da žele odbraniti prava muslimanki. Kada su djevojke ušle u bazen noseći burkini, spasioci su ih upozorili da su takvi kostimi zabranjeni.

Uprkos upozorenju, djevojke su se kupale skoro sat vremena sa ostalim posjetiocima, a mnogi su im čak i aplaudirali. Kasnije je policija ispitala ovu grupu djevojaka i kaznila ih sa po 35 eura zbog kršenja zabrane, navodi lokalni portal France Bleu.

Hasiba i Latifa, učesnice protesta, izjavile su da bi trebalo da imaju ista prava kao i ostali građani. “Imamo san – da se zabavljamo na bazenima kao i ostali građani, da pratimo našu djecu kad god žele da plivaju tokom vrelih ljetnih dana u Grenobleu. Moramo se boriti protiv diskriminacije i predrasuda u Francuskoj. Suštinski, nama se uskraćuju ljudska prava i pristup javnim ustanovama.”

Hvala vam što ste odvojili vrijeme da pročitate ovaj članak. Vaša podrška nam mnogo znači, i nastojat ćemo da vam ubuduće donosimo još kvalitetnije i preciznije informacije. Trudit ćemo se da budemo još bolji u izvještavanju i da vam pružimo sadržaje koji su ne samo informativni, već i zanimljivi. Vaše povjerenje je za nas od velike važnosti i kontinuirano ćemo raditi na unapređenju našeg rada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here