U izvještaju konsultantske kompanije Deloitte iz Džidde, Saudijska Arabija, koja je radila sa Dubaji centrom za istraživanja islamske ekonomije, osim rapidnog povećanja broja džamija, ističe se još nekoliko interesantnih detalja.

Jedan od ključnih elemenata izvještaja je nesrazmjer između rasta broja džamija i porasta muslimanskog stanovništva. Iako se godišnje broj džamija povećava za 1.3%, što znači da će se do 2019. godine broj džamija popeti na 3.85 miliona, ovaj rast ne prati rast broja muslimana. Naime, muslimansko stanovništvo raste bržim tempom od broja novih džamija, što dovodi do manjka džamijskog prostora za vjernike.

Posebno je zanimljiva situacija u Evropi, gdje broj novih džamija ne prati porast muslimanskog stanovništva. Primjer toga je Francuska, gdje Delil Bu Bekr, predsjednik Islamske organizacije u Francuskoj i imam pariške džamije, naglašava da trenutno postoji 2.200 džamija za sedam miliona muslimana. S obzirom na tempo rasta muslimanskog stanovništva, Bu Bekr predviđa da će Francuskoj u naredne dvije godine trebati duplo više džamija kako bi zadovoljila potrebe vjernika.

Slična situacija je i u Velikoj Britaniji, gdje živi dva miliona muslimana, što čini 5% ukupne populacije. Međutim, u Britaniji postoji samo oko hiljadu džamija, što znači da na jednu džamiju dolazi oko dvije hiljade vjernika. Ovaj disbalans pokazuje da, iako broj džamija raste, on nije dovoljan da zadovolji potrebe sve većeg broja muslimana u evropskim zemljama.

Ovi podaci iz izvještaja ne samo da pokazuju potrebu za izgradnjom više džamija kako bi se zadovoljile potrebe vjernika, već i naglašavaju važnost planiranja i infrastrukturalnog razvoja u skladu s demografskim promjenama u muslimanskim zajednicama širom svijeta. Posebna pažnja treba biti posvećena područjima gdje je rast muslimanskog stanovništva najizraženiji, kako bi se osiguralo da svi vjernici imaju pristup adekvatnom molitvenom prostoru.

Hvala vam što ste pročitali ovaj tekst. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam treba više informacija, slobodno se obratite.

Nastojat ćemo biti bolji i pružiti vam još kvalitetnije informacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here