Jedan od američkih marinaca, Robert Ričards, koji je 2011. godine snimljen kako urinira po mrtvim talibanima, pronađen je mrtav u svom domu u Džeksonvilu. Penzionisanog razvodnika Ričardsa (28) pronašla je njegova supruga u srijedu, javlja Sky News. Iako smrt ne izgleda kao samoubistvo, rezultati obdukcije i toksikološki nalazi još se čekaju.

Prema riječima njegovog prijatelja Gaja Vormaka, Ričards je uzimao jake lijekove zbog posttraumatskog stresa, kojeg je zadobio tokom borbi u Avganistanu, gdje je bio raspoređen tri puta. Tokom jedne od tih misija, Ričards je snimljen s još trojicom marinaca kako uriniraju po tijelima ubijenih talibana. Jedan od njih se usput šalio obraćajući se krvavom tijelu: “Želimo ti lijep dan.”

Ovaj incident, snimljen u julu 2011. godine, objavljen je na YouTubeu godinu dana kasnije, izazvavši veliku sramotu za američku vojsku. Kao rezultat, svim marincima koji su učestvovali u tom činu, uključujući Ričardsa, oduzeti su činovi.

Islamski odgovor na ovakve nepravde i nasilje je jasno definisan u svetim tekstovima. U Kur’anu, u suri Nahl, stoji: “Ako hoćete da na nepravdu uzvratite, onda učinite to samo u onolikoj mjeri koliko vam je učinjeno; a ako otrpite, to je, doista, bolje za strpljive. Strpljiv budi! Ali, strpljiv ćeš biti samo uz Allahovu pomoć. I ne tuguj za njima, i neka ti nije teško zbog spletkarenja njihova. Allah je zaista na strani onih koji se Njega boje i grijeha klone i koji dobra djela čine.” (Nahl, 126-128).

Ovi stihovi naglašavaju važnost strpljenja i pravednosti, čak i u lice neprijateljstva i nepravde. Islamsko učenje nas podsjeća da nikada ne uzvraćamo terorom na teror, nasiljem na nasilje, niti nepravdom na nepravdu. U suri Ma’ideh, vjernici se pozivaju da izvršavaju svoje dužnosti prema Allahu i da pravedno svjedoče: “O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite!” (Ma’ideh, 8).

Ove lekcije iz Kur’ana nas podsjećaju da je pravda ključna, čak i kada se suočavamo s nepravdom. Ne smijemo dozvoliti da nas mržnja i ogorčenost navedu na nepravdu. Naša obaveza je da budemo pravedni i strpljivi, uz pomoć i vođstvo od Allaha. U konačnici, pravda, pravednost i strpljenje su temeljne vrijednosti koje bi trebale voditi naše postupke, bez obzira na okolnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here