Lijepa priča stiže iz Gradačca, gdje su hadži Tasin i hadži hanuma Mina Okić, bračni par, odlučili preusmjeriti sredstva namijenjena za ovogodišnji odlazak na umru na pronalazak pitke vode na koti Bandera. Na ovom mjestu prije sedam godina izgrađen je spomenik „Ljiljan“, posvećen svim braniteljima BiH.

Prema riječima Tasina, cilj im je bio osigurati pitku vodu za sve, te je dodao da građevinski odbor, koji broji 10 članova, čine ljudi koji su uvijek spremni izdvojiti vlastita sredstva kako bi poslovi napredovali. Na koti Bandera izgrađeni su spomenik „Ljiljan“ okružen stećcima, spomen-soba, autentična zemunica, te asfaltiran put do spomenika. Međutim, problem pitke vode ostao je neriješen sve do sada.

Hadži Okić, borac koji je branio Gradačac i predsjednik Gradske organizacije „Patriotske lige“ Gradačac, ističe kako su supruga i on odlučili odgoditi odlazak na umru prije Kurban-bajrama i sredstva preusmjeriti na pronalazak vode na Banderi. Nakon dva dana rada i bušenja do dubine od 50 metara, voda je napokon potekla.

Rješavanjem ovog problema, posjetioci će sada moći uživati u hladnoj, bistroj pitkoj vodi, a osigurana je i voda za mokre čvorove. Višak vode bit će usmjeren mještanima Jasenice. Hadži Okić je izrazio zadovoljstvo što su na ovaj način, kroz hajrat za svoje roditelje i porodicu, riješili veliki problem.

senzor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here