Prepucavanja na Društvenim Mrežama: Sukob Između Fatmira Alispahića i Elvedina Pezića

Već nekoliko dana traje javna polemika na društvenim mrežama između urednika emisije “Defter Hefte” Fatmira Alispahića i islamskog predavača Elvedina Pezića. Obojica koriste svoje Facebook stranice za iznošenje optužbi jedan na drugog, pri čemu se sukob intenzivira.

Fatmir Alispahić već neko vrijeme analizira aktivnosti Elvedina Pezića, koji svoje društvene mreže koristi isključivo za vjerske svrhe i promociju halal proizvoda. Pezić redovno savjetuje svoje pratioce gdje da idu na pečenje i gdje da iznajmljuju kuće za odmor s bazenom. Nedavno je Pezić na Facebooku objavio: “Pečenje u ovom restoranu košta kao i u drugim restoranima, ako ne i jeftinije. Oni koji kažu da je skupo neka otvore svoj restoran i neka kod njih bude jeftinije i svi ćemo kod njih na pečenje.” Također je promovisao kuću za iznajmljivanje sa privatnim bazenom: “Halal turizam/bazen sa garantiranom privatnošću. Bio, vidi, koristio, prezadovoljan! Bazen na lokaciji između Bune i Počitelja.”

Međutim, ovakve promocije izazvale su kritike od strane Fatmira Alispahića. On danima “proziva” Pezića zbog ovakvih aktivnosti. “Novi ‘biser’ šejha Pezića, koji očito ne shvata da zadovoljstvo koje preporučuje mogu sebi priuštiti samo rijetki, koji imaju puno novca – narod će uzdahnuti nad njegovim ručkom,” izjavio je Alispahić na Facebooku. Također je dodao: “Nakon reklamiranja skupe janjetine za gladni narod, šejh-faraon krenuo da reklamira i iznajmljivanje kuće sa bazenom za siromašni narod. Našao je ‘mudro’ objašnjenje zašto pečenje nije skupo, pa kaže: ‘U BiH tokom 2023. potrošeno 231 milion maraka na alkohol! Nakon toga kažemo da je kilogram pečenja skup!’ Pa, Bog ti pomogao, kakve veze ima taj alkohol sa narodom koji nema novca da jede pečenje i da iznajmljuje kuće sa bazenom?!”

Elvedin Pezić, s preko 352.000 pratilaca na Facebooku, koristi svoju platformu za dijeljenje savjeta i promociju halal proizvoda. S druge strane, emisiju “Defter Hefte” koju vodi Fatmir Alispahić prati oko 42.000 osoba. Ovaj sukob na društvenim mrežama izazvao je brojne reakcije i komentare, pri čemu se obje strane trude da opravdaju svoje stavove i postupke.

Prepucavanja između Alispahića i Pezića odražavaju šire društvene i ekonomske tenzije unutar zajednice, gdje se različiti pogledi na potrošnju, luksuz i pristupačnost proizvoda i usluga dovode u pitanje. Ovaj sukob pokazuje kako društvene mreže mogu postati platforma za javne rasprave koje privlače veliku pažnju i izazivaju burne reakcije među pratiocima i širom javnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here