Amina Bejtić, maturantica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, podijelila je svoje iskustvo i motivaciju za obavljanje hadža u intervjuu za Preporod.info. Evo ključnih detalja razgovora:

Amina je istakla da je od malih nogu sanjala o školovanju u medresi i da je njeno obrazovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi bilo izuzetno značajno iskustvo koje je oblikovalo njen duhovni put. Naglasila je značaj mjesta u kojem je stekla znanje, ljubav i poštovanje prema islamskoj vjeri.

Motivacija za hadž se rodila iz dubokog vjerskog uvjerenja koje je Amina razvijala tokom života. Izrazila je svoju želju da posjeti Allahove kuće, što je bila dugogodišnja težnja koju je podijelila sa svojom majkom. Njena odluka da krene na hadž podržana je nafakom (dobrom prilikom) poslanom preko svog djeda, što je bio važan faktor u ostvarivanju njenog sna.

Pripreme za hadž su za Aminu uključivale fizičku spremnost i jačanje imunološkog sistema, kao i psihičku pripremu za duhovna iskustva koja je očekivala. Posebno je istakla važnost udobnosti odjeće i obuće za vrijeme hadža.

Kao mlada osoba koja će obaviti hadž, Amina planira vrijeme na mubarek mjestima posvetiti izučavanju Kur’ana i dubokom ibadetu. Smatra da su ova mjesta posebna prilika za čišćenje duše i traženje oprosta od Allaha.

Očekivanja od hadža su za Aminu velika, s fokusom na duhovno ispunjenje i molitvu, te iskazivanje zahvalnosti za sve blagodati koje su joj date. Smatra da će prilika da bude dio tako važnog događaja za muslimane biti nešto što će je duboko emotivno dotaknuti.

Na kraju, Amina poručuje mladim ljudima da iskoriste prilike koje im se pruže u životu, posebno u duhovnom smislu, te da se trude za Allahovu naklonost i nafaku. Izražava želju da svoje buduće iskustvo može koristiti kako bi pomagala drugima u njihovim pripremama za hadž.

Ovaj intervju oslikava Amininu duboku posvećenost vjeri i veliku radost zbog prilike da ispuni jedan od najvažnijih stupnjeva islamskog života – hadž.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE – preporod.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here