Da li meleki posjećaju kuće u kojima se konzumira duhan?

Pitanje: Da li meleki ulaze u kuću u kojoj se konzumira duhan?

Odgovor:

Es Selamu alejkum!

Čitajući pitanje “U koju kuću ne ulaze meleki?”, prirodno se postavlja pitanje o tome da li meleki ulaze u kuće gdje se konzumira duhan.

Ve alejkumu selam. Vjerodostojni hadisi ukazuju na nekoliko situacija u kojima meleki ne ulaze u kuću:

  1. Slike i kipovi: Meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze slike i kipovi živih bića.
  2. Psi: Meleki ne ulaze u kuću u kojoj se drži pas (osim u slučaju psa čuvara ili psa za lov).
  3. Rodbinske veze: Meleki se ne spuštaju među skupinu ljudi gdje se nalaze osobe koje prekidaju rodbinske veze.

Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko bude jeo bijeli ili crveni luk, prasu, neka se ne približava našim mesdžidima. Zaista meleka uznemirava ono što uznemirava sinove Ademove.” (Muslim)

Ovaj hadis ukazuje da ružni mirisi uznemiravaju meleke, ali ne sugeriše da meleki ne ulaze u kuću gdje se nalaze ružni mirisi.

Konzumiranje duhana:

Duhan ima odvratniji i ružniji miris od crvenog i bijelog luka i prase, a konzumiranje duhana je haram, za razliku od konzumiranja luka i prase. Zato je preporučljivo da svaki musliman teži tome da njegovo tijelo, odjelo i kuća odišu lijepim i prijatnim mirisima kako ne bi uznemiravao ni sinove Ademove ni meleke koji se nalaze oko njega.

Zaključak:

Prema hadisima, nije izričito navedeno da meleki ne ulaze u kuću u kojoj se konzumira duhan. Međutim, budući da ružni mirisi uznemiravaju meleke, konzumiranje duhana i prisutnost njegovog neugodnog mirisa može smanjiti blagoslove i prisustvo meleka u takvoj kući.

Allah najbolje zna.

Hvala vam na čitanju ovog teksta. Nadamo se da smo vam pomogli da razjasnite svoje pitanje. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili potrebu za daljnjim pojašnjenjima, slobodno nam se obratite. Allah vam dao svako dobro!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here