Šejtanovi putevi do čovjeka imaju tri pravca:

Raskoš i pretjerivanje Čovjek povećava trošenje preko svojih potreba pa to postane luksuz, a to je šejtanov udio i povod ulaska u srce. Put za čuvanje od njega jeste, da se nefsu ne da u potpunosti sve ono što radi, bilo da se radi o jelu, snu, nasladi, odmoru. Kada se zatvore ova vrata, onda postoji sigurnost da neprijatelj neće ući na njih.

Nemar Onaj koji spominje Allaha nalazi se u tvrđavi zikra, pa kada zaboravi i bude nemaran otvore se vrata tvrđave i neprijatelj u nju upadne, pa mu ga je teško izbaciti.

Da se čovjek preoptereti onim što ga se ne tiče Da se čovjek preoptereti onim što ga se ne tiče u pogledu bilo koje stvari.

Ko bude čuvao ova četiri ulaza od propasti će sačuvati četiri stvari. Zato je rečeno: Ko bude čuvao ove četiri stvari zaštit će svoju Vjeru, a one su: Pogledi, misli, riječi i koraci.

Autor: Dr. Seid El Kahtani
Priprema: Menhedž

Podijelite ovaj članak

Zaštita od šejtana zahtijeva redovitu praksu i svijest o Allahovoj prisutnosti. Evo nekoliko koraka kako se možete štititi od šejtana redovno i ne zaboravljati ga:

  1. Redovno obavljanje namaza:
    • Namaz je stub islama i ključna veza između vjernika i Allaha. Redovito obavljanje pet dnevnih namaza jača vjeru i štiti od šejtanskih napada. Pronađite mir i posvećenost u svakom namazu.
  2. Učenje Kur’ana i zikra:
    • Redovno učenje Kur’ana pomaže u čuvanju srca i duše od šejtanskih utjecaja. Zikrovi, poput jutarnjeg i večernjeg zikra, štite od zla i donose blagoslove. Neki od preporučenih zikrova uključuju učenje Ajetul-Kursijja, sure El-Felek, En-Nas i El-Ihlas.
  3. Izbjegavanje grijeha i pokajanje:
    • Grijesi otvaraju vrata šejtanu. Izbjegavajte haram postupke i uvijek se pokajte za počinjene grijehe. Iskreno pokajanje čisti srce i vraća vjernika Allahovoj milosti.
  4. Kontrola misli i emocija:
    • Šejtan često koristi negativne misli i emocije kako bi utjecao na ljude. Prakticirajte svjesnost i kontrolu nad svojim mislima. Kada osjetite negativne misli, sklonite ih zikrom ili razmišljanjem o Allahovim blagodatima.
  5. Traženje utočišta kod Allaha:
    • Učenje dove “Euzu billahi mineš-šejtanir-radžim” (Tražim zaštitu kod Allaha od prokletog šejtana) prije svakog važnog čina, poput ulaska u kuću, jela, ili prije početka namaza, pomaže u zaštiti od šejtanskog utjecaja.
  6. Držanje društva s pobožnim ljudima:
    • Okruženje ima veliki utjecaj na osobu. Druženje s pobožnim i pozitivnim ljudima pomaže u jačanju vjere i sprječava padanje pod utjecaj šejtana. Izbjegavajte loše društvo koje može navesti na grijeh.
  7. Učenje dove:
    • Postoje mnoge dove koje se mogu učiti za zaštitu od šejtana. Na primjer, dova prije spavanja: “Bismikallahu ahja wa amut” (U tvoje ime, Allahu, živim i umirem).
  8. Fizička čistoća i duhovna praksa:
    • Održavanje fizičke čistoće, poput redovitog uzimanja abdesta, i praktikovanje duhovnih obreda pomaže u čuvanju od šejtanskog utjecaja. Abdest ne samo da čisti tijelo, već i jača duhovnu zaštitu.

Redovitim prakticiranjem ovih savjeta, vjernici se mogu zaštititi od šejtanskih napada i ostati na pravom putu. Uvijek se sjetite Allahove milosti i tražite Njegovu zaštitu u svakom trenutku. Hvala vam na čitanju i neka vas Allah uvijek vodi i štiti.

Hvala vam što ste pročitali ovaj članak. Nadamo se da vam je bio koristan i informativan. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite saznati više, slobodno se obratite. Podijelite ovaj članak s prijateljima i porodicom kako bi i oni mogli imati koristi od ovih dragocjenih savjeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here