Prebukirani ste sa kućnim poslovima?

Evo kako da s tim izađete na kraj. Telefon zvoni… Trčim da se javim, a dnevni boravak je prepun igračaka razbacanih po podu. Dižem slušalicu i čujem glas: “Mama, gotov sam!” Istovremeno, zvuk pištanja štednjaka budi uspavanu bebu.

Ovako izgleda moj uobičajeni dan i ne žalim se. Ozbiljno kažem – ne žalim se. Hvala Allahu na svim blagodatima – djeci, opskrbi, smještaju i mnogim drugim stvarima. Ipak, svjesna sam da ja, kao i mnoge druge žene domaćice, ponekad osjećamo stres zbog brojnih obaveza. Zato, hajde da zajedno pokušamo naći rješenje.

Ljudi često doživljavaju domaćicu kao osobu koja ima beskonačnu listu poslova poput čišćenja, pranja, kuhanja i slično. Međutim, ovakvo shvatanje treba ispraviti. Biti domaćica prije svega znači biti ona koja izgrađuje dom i porodicu. Svi njeni poslovi su fizičke prirode, ali najprije trebamo obratiti pažnju na emocionalnu stranu tog posla. Žena domaćica rađa i odgaja pozitivnu i pobožnu djecu, brine se i pazi o svome suprugu, udovoljavajući svim njegovim potrebama, te gradi i održava miran i sretan dom. Sve ovo je zaista jedan veliki i odgovoran posao.

U nastavku predstavljamo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći da lakše obavljate vaše kućne poslove i obaveze. Prvo, shvati i prihvati da je sve od Boga i da sve što se dešava, zbiva se božijim određenjem. Kada to prihvatite, olakšat ćete sebi i smanjiti pritisak izazvan svakodnevnim iskušenjima. Puno činite dovu Allahu, dž.š., da vam olakša poslove koje obavljate.

Konstantno imajte na umu cilj i posao kojeg taj dan trebate uraditi. Šta danas planiram kuhati? Ako ne ide po planu, polako. Ništa loše se neće desiti ako usisate pod sutra ili danas naručite gotovu hranu. Svi znamo da su djeca nepredvidiva. Obnovite svoj iman tako što ćete poslušati neko predavanje dok usisavate ili pripremate ručak. Ako ste majka koja doji, iskoristite to vrijeme dok dojite da pročitate neki kratak i poučan materijal. Pronađite jednostavne recepte za omiljena jela vaše porodice, tako ćete uštedjeti puno vremena. Prema svojoj djeci se odnosite kao prema božijim stvorenjima, to će vam pomoći da budete strpljiviji s njima.

Riješite se svega onoga čime Allah, dž.š., nije zadovoljan, jer to je potpuno gubljenje vremena, a vrijeme je previše dragocjeno da bi ga trošili u nešto bezvrijedno. Stres dolazi kada se preopteretimo s poslovima. Zato, ne žurite! Polako! Čistoća jeste pola vjere, ali to ne znači da cijeli dan treba provesti čisteći. Zamislite čistu kuću sa nervoznom i frustriranom djecom i umornu ženu koji dočekuju gazdu kuće kada se vraća s posla. Nemojte biti žalosni i misliti da ste se udaljili od Allaha zato što nemate bereketa u vremenu. Pokušajte svaki kućanski posao pretvoriti u ibadet, u dobro djelo, radeći ga u ime Boga i za Njegovo zadovoljstvo.

Stoga, uradite sljedeće: imajte ispravan nijjet (namjeru) kada pristupate nekom poslu koji je, naravno, ispravan i puno učite dovu. Etoga, gotovo… To je to… Brinite se o sebi prije svega, kako biste mogli brinuti o drugima. Sreća dolazi iznutra, iz dubine vas samih. Ako ne možete biti sretni u vlastitom domu, vrlo su male šanse da ćete biti sretni na bilo kojem drugom mjestu. Molim Allaha da olakša svakoj majci muslimanki, amin!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here