Pitanje: Zaklela sam se da nešto nikad više neću uraditi u životu, iako to djelo nije grijeh. Prekršila sam tu zakletvu više puta, ne znam tačno koliko. Sada želim da izvršim kefaret (iskup) jer znam da mi je to obaveza, ali nisam sigurna da li je dovoljan jedan kefaret za sva ta kršenja, ili moram izvršiti kefaret za svaki put kad sam prekršila zakletvu? Također, hoće li se poništiti ta zakletva kad uradim kefaret i mogu li slobodno, nakon kefareta, raditi to djelo (radi se o komunikaciji s bliskom osobom) a da se ne smatra da kršim zakletvu iako sam rekla ‘NIKAD više’?

Odgovor: U Vašem slučaju, dovoljno je da izvršite samo jedan kefaret (iskupninu) bez obzira na to što ste više puta prekršili zakletvu. Kefaret anulira sve prijestupe te zakletve koji su se desili prije kefareta. Nakon što izvršite kefaret, možete slobodno komunicirati s tom osobom, a vaša komunikacija neće se smatrati kršenjem zakletve, jer je kefaret poništio tu zakletvu.

Kefaret (iskupnina) za prekršenu zakletvu može se postići na nekoliko načina. Možete nahraniti deset siromaha vašom prosječnom dnevnom hranom (možete to postići i uplatom u javne kuhinje), ili ih obući u odjeću koja je dovoljna za obavljanje namaza. Ukoliko to niste u stanju, onda trebate postiti tri dana uzastopno. Uzvišeni Allah u suri El-Maide odredio je ovaj propis riječima: „Allah vas neće kazniti ako se zakunete nenamjerno, ali će vas kazniti ako se zakunete namjerno. Otkup za prekršenu zakletvu je: da deset siromaha običnom hranom kojom hranite čeljad svoju nahranite, ili da ih odjenete, ili da roba ropstva oslobodite. A onaj ko ne bude mogao – neka tri dana posti. Tako se za zakletve vaše otkupljujte kada se zakunete; a o zakletvama svojim brinite se! Eto, tako vam Allah objašnjava propise Svoje da biste bili zahvalni.“ (El-Maide, 89.)

Iz ovoga je jasno da jedan kefaret pokriva sve prijestupe te zakletve koji su se desili prije kefareta. Nakon što izvršite kefaret, slobodni ste da radite to djelo, u ovom slučaju da komunicirate s bliskom osobom, bez straha da kršite zakletvu. Allah, u svojoj milosti, omogućava da se kefaretom poništi zakletva i da se osoba oslobodi obaveze prema njoj. Dakle, nakon što učinite kefaret, vaša zakletva se smatra poništenom, i možete nastaviti s tom aktivnošću bez dodatnih briga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here