Islam i Ljepota: Zabrinutost za Dušu i Unutrašnje Stanje

Jeste li se ikada zapitali zašto neke žene nisu zabrinute zbog stanja svoje duše ili unutrašnjeg stanja? Islam je vjera čistoće, dobrote, mira, sklada i ljepote, koja nije propustila nijedan segment čovjekovog života a da nije spomenula i pojasnila propis za njega. Po svojoj prirodi, čovjek voli ljepotu, te se zbog toga trudi da se prikaže drugima u najboljem izgledu. „Allah je lijep i voli ljepotu.” (Muslim)

Allah Uzvišeni stvorio je čovjeka u najljepšem obliku. Međutim, dešava se da zbog slabosti vjere neki ljudi, a posebno žene, posežu za različitim vidovima uljepšavanja koji nisu dozvoljeni. Kada se zapostavi briga o duši i srcu, a prednost se da tijelu, dolazi do nesklada. Mnoge žene smatraju da je fizička ljepota vrhunac njihove vrijednosti, što nije ispravno razumijevanje ljepote. Često se dešava da, iako je supruga fizički lijepa, zbog lošeg unutrašnjeg stanja (ponašanja) muž napusti i nađe drugu ženu koja posjeduje duševnu ljepotu. Fizička ljepota je važna, ali je problem kada se zapostavi unutrašnja dimenzija ljepote. Čovjek je kompletan samo ako upotpuni ljepotu svoje duše i tijela.

Uloga Šejtana i Estetska Hirurgija

Problem se pojavljuje kada žena nije zadovoljna svojom fizičkom ljepotom, te zbog slabosti vjerovanja u Allaha poseže za zabranjenim radnjama kako bi izgledala ljepše i privlačnije. Šejtan tada nastupa na scenu, zavodeći je postepenim metodama da mijenja svoje tijelo radi ljepote, iako ju je Allah stvorio u najljepšem obliku. Takve žene odlaze na estetske hirurške zahvate, povećavaju usne, grudi ili stražnjicu, čupaju obrve, ili operišu lice, nos ili druge dijelove tijela.

Vrijeme se mijenja, a ono što je trenutno lijepo, u prošlosti se nije smatralo lijepim i obrnuto. Žena koja je nekad bila smatrana lijepom ako je bila punijeg tijela, danas se smatra lijepom ako je mršava. Šejtan zavodi žene da nisu zadovoljne svojim fizičkim izgledom pa posežu za zabranjenim postupcima.

Zapitajte se, zašto takva žena nije zabrinuta za stanje svoje duše ili unutrašnjeg stanja? Zašto ne pokuša popraviti svoj odnos sa Gospodarom putem učenja Kur’ana i spominjanja Allahovog imena (zikr)? Duša se tako hrani i smiruje. Šejtan, koji nema drugog posla, zavodi žene tamo gdje su najslabije.

Na Sudnjem danu, šejtan će reći: “Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazvali; zato ne korite mene, već sami sebe…” (Ibrahim, 22)

Zato, poštovani brate i cijenjena sestro, pazite da ne dođete u situaciju kada oslabi vaša vjera pa se šejtan pojavi kao pomagač. Allah u Kur’anu kaže da je šejtan otvoreni neprijatelj i da ga se čuvamo. Strpite se i obratite se svome Gospodaru jer je tu izlaz.

Učenjaci dozvoljavaju estetsku hirurgiju ako za tim postoji prijeka potreba, kao što je vraćanje tijela u prvobitno stanje nakon povrede, ali ne iz estetskih razloga. Ako se operacija obavlja iz isključivo estetskih razloga, to je zabranjeno jer spada u mijenjanje Allahovog stvaranja.

Molimo Allaha da nas uputi na ono što je najbolje i sačuva od svakog zla!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here