Pitanje:

Da li sam grešna i hoće li moj post biti validan ako ne pričam u kući sa svekrvom? Trudila sam se, ali ona ne želi komunicirati sa mnom.

Odgovor:

Prema kur’anskom ajetu, svaki čovjek je odgovoran isključivo za svoja djela. Kur’an kaže: “Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grešnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru ćete se vratiti i On će vas o onome oko čega ste se razilazili obavijestiti.” (En’am, 164)

Vaš post neće biti pokvaren zbog toga što druga osoba ne želi komunicirati s Vama. Formalna ispravnost posta nije povezana s komunikacijom među ljudima, ali je važno izbjegavati svađu, ružne riječi i uvrede jer to može umanjiti vrijednost posta. Potrudite se živjeti u harmoniji, obraćati se jedni drugima na lijep način i pronaći zajednički put za pomirenje, posebno u mubarek ramazanskim danima. Gospodar će Vas sigurno nagraditi za trud i strpljenje.

Allah, dž.š., u Kur’anu poručuje: “A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: ‘Ja sam musliman!’ Dobro i zlo nisu isto! Na zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postići samo strpljivi, to mogu postići samo vrlo srećni.” (Fussilet, 31-35)

Stoga, trudite se popraviti međusobne odnose. Ukoliko Vaša svekrva uporno odbija razgovor, Vi niste grešni zbog njezinih postupaka.

Prošireni odgovor:

Sukobi između snaha i svekrva nisu rijetki i mogu predstavljati izazov za sve uključene. Iako je prirodno da ponekad dođe do nesuglasica, važno je kako se nosimo s tim situacijama, posebno tokom svetih perioda poput ramazana kada je mir i harmonija među ljudima posebno važno.

U islamu, naglasak je stavljen na individualnu odgovornost za vlastite postupke. Kao što je navedeno u Kur’anu, svaka osoba će nositi svoje breme i biti odgovorna za svoja djela. To znači da ukoliko Vi činíte sve što je u Vašoj moći da održavate mir i harmoniju, niste odgovorni za postupke druge osobe.

Važno je napomenuti da post nije samo apstinencija od hrane i pića, već i suzdržavanje od negativnih emocija i ponašanja. Postač treba težiti ka moralnom i duhovnom usavršavanju, što uključuje izbjegavanje svađa i negativnih interakcija.

Ukoliko se trudite biti ljubazni, strpljivi i komunikativni, a Vaša svekrva i dalje odbija komunicirati, Vi ste ispunili svoju dužnost prema Allahu i nećete biti grešni zbog njenog ponašanja. Važno je ne dopustiti da Vas njezino odbijanje komunikacije obeshrabri u Vašem nastojanju da živite u skladu s islamskim načelima.

U Kur’anu, Allah nas uči da se na zlo odgovara dobrim: “Na zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati.” (Fussilet, 31-35). To zahtijeva veliku količinu strpljenja i mudrosti, ali je put ka postizanju istinske sreće i unutrašnjeg mira.

Preporučuje se da nastavite pokušavati izgladiti odnose s Vašom svekrvom, koristeći ljubazne riječi i pozitivne geste. Ako i pored Vašeg truda ona nastavi odbijati komunikaciju, možete biti mirni znajući da ste učinili sve što je u Vašoj moći. Allah cijeni trud i strpljenje, i nagradit će Vas za Vaše dobre namjere i djela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here