Početkom oktobra 2024. godine, snažne poplave i klizišta pogodile su Bosnu i Hercegovinu, ostavljajući za sobom razorne posljedice, posebno u području Donje Jablanice. Ova prirodna katastrofa odnijela je živote 19 osoba samo u tom području, dok je ukupno stradalo 26 ljudi, uključujući žrtve iz Konjica i Fojnice. Prizori iz džamije u Donjoj Jablanici, koja je znatno oštećena, svjedoče o snazi poplava koje su pogodile ovo mjesto.

Semir ef. Jahić, imam džemata Donja Jablanica, bio je prisutan tokom te noći katastrofe. Iako je s porodicom uspio da se evakuiše, 23 dana kasnije vratio se u džamiju kako bi dokumentovao stanje u kojem je ostala. Prizori su potresni i naglašavaju štetu nanesenu ovom sakralnom objektu. Donji dio džamije, gdje se nalazi glavni molitveni prostor, i dalje je potpuno zatrpan blatom, koje doseže visinu od oko dva metra. Zidovi džamije su ozbiljno oštećeni, a predmeti u unutrašnjosti izloženi su razaranju. Na gornjem dijelu, balkonu ili mahfilu, rezervisanom za žene, vidi se kako blato i otpad ispunjavaju donje dijelove objekta.

Osim toga, ključni elementi unutrašnjosti, poput minbera i džamijskog lustera, pretrpjeli su značajnu štetu. Minber, sa kojeg imam obavlja propovijedi, je urušen, dok je luster, koji simbolizuje svjetlost i duhovnu čistotu, srušen pod težinom naslaga blata. Uprkos tom razaranju, pažnju privlači ahmedija – tradicionalna bijela kapica koju nose muslimanski vjerski službenici, koja je ostala netaknuta na urušenom minberu. Iako blato prekriva sve, ova bijela ahmedija kao da simbolizuje otpornost i duhovnu postojanost uprkos ogromnim fizičkim gubicima.

Semir ef. Jahić je podijelio fotografije unutrašnjosti džamije na društvenim mrežama, želeći da skrene pažnju na razmjere štete i trenutnu nepristupačnost džamije zbog nanosa mulja. Naglasio je da je plato oko džamije zatrpan slojevima mulja i otpada, čime je pristup potpuno onemogućen. Efendija Jahić postavlja važno pitanje nadležnima: “Da li je džamija sastavni dio naselja i kada će se osigurati pristup ovoj svetinji?” Njegove riječi odražavaju tugu, ali i odlučnost da ukaže na važnost džamije za zajednicu, kao i potrebu da nadležne institucije obezbijede prilaz ovom objektu od vjerskog i kulturnog značaja.

Potresni prizori iz unutrašnjosti džamije u Donjoj Jablanici

Ova tragedija podstiče razmišljanje o izazovima koje donose klimatske promjene i prirodne nepogode, kao i o hitnosti pružanja podrške pogođenim zajednicama u Bosni i Hercegovini prenosi hayat

Potresni prizori iz unutrašnjosti džamije u Donjoj Jablanici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here