Kesten, omiljena jesenska poslastica mnogih, najčešće se kupuje od uličnih prodavača, no možete uživati u njegovom jedinstvenom okusu i kod kuće. Osim što je iznimno ukusan, kesten je i vrlo zdrav, jer prirodno ne sadrži dodatne šećere. Na 100 grama kestena nalazi se oko 45 grama ugljikohidrata i osam grama vlakana, što ga čini hranjivom i zasitnom poslasticom.

Priprema kestena kod kuće vrlo je jednostavna i ne zahtijeva posebne sastojke ili alate. Sve što vam je potrebno su:

  • Kesteni
  • Voda
  • Malo soli

Što se alata tiče, trebat će vam šerpa, tepsija, papir za pečenje, oštar nož i kuhinjska krpa.

Pečene kestene možete napraviti i kod kuće

Kako biste dobili  pečene kestene, najprije je važno pripremiti ih pravilno:

  1. Zarežite kesten: Svaki kesten zarežite pomoću oštrog noža u obliku križa na njegovoj površini. Ovo olakšava guljenje nakon pečenja.
  2. Blanširanje u slanoj vodi: Stavite kestene u šerpu s ključalom vodom, dodajte malo soli i kuhajte ih oko pet minuta. Ako neki kesten ispliva na površinu, moguće je da sadrži crva – takve kestene najbolje je ukloniti. Nakon kuhanja, kestene dobro posušite.
  3. Priprema za pečenje: Rasporedite kestene na tepsiju obloženu papirom za pečenje, tako da zarezana strana bude okrenuta prema gore.
  4. Pečenje: Kestene pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Znat ćete da su spremni kada im se kora počne odvajati.
  5. Odmor kestena: Kada ih izvadite iz rerne, prekrijte ih kuhinjskom krpom i pustite da odstoje oko 15 minuta.

hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here