Harun Nezić je mladić koji se bori s ozbiljnim zdravstvenim stanjem uzrokovanim Tourettovim sindromom i nekoliko drugih dijagnoza. Njegova priča i borba njegove porodice već su dobro poznate mnogima u Zenici, a vjerovatno i šire. Nažalost, Harunovo zdravstveno stanje se pogoršalo, i sada mu je hitno potrebna pomoć kako bi mogao nastaviti liječenje na klinici Helena. Za ovaj odlazak i neophodne pretrage, potrebno je prikupiti 1500 KM, i zajednica se sada okuplja kako bi pomogla njemu i njegovoj porodici u ovoj teškoj situaciji.

Harunova zdravstvena situacija

Harun boluje od više ozbiljnih stanja. Njegova glavna dijagnoza uključuje polimikrogiriju desno parijetalno, što je trajno oštećenje mozga koje se manifestira promjenama u strukturi mozga. Kao posljedica ovog oštećenja, Harun ima disritmičke promjene u EEG-u, što ga čini podložnim razvoju epilepsije. Osim toga, suočava se sa Tourettovim sindromom, ADHD-om, kao i kognitivnim poteškoćama.

Harun nije sposoban za samostalan život, već ovisi o stalnoj brizi i njezi svojih roditelja. Iako se može sam hraniti, oblačiti i obavljati nuždu, njegova zdravstvena stanja uzrokuju povremene promjene raspoloženja, pa čak i agresivne ispade prema sebi ili okolini. Zbog toga je neophodno da je pod konstantnim nadzorom, a roditelji su ti koji su preuzeli ovu odgovornost, dajući sve od sebe da mu pruže potrebnu podršku.

Zbog svih ovih dijagnoza, Harun je potpuno nesposoban za rad i ovisi isključivo o pomoći svoje porodice i zajednice.

Poziv na pomoć

Harunova porodica se trenutno suočava s hitnom potrebom za finansijskom pomoći kako bi Harun mogao otići na daljnje pretrage i liječenje. Cijena potrebnih pretraga i boravka na klinici Helena iznosi 1500 KM, a kako bi se ova sredstva prikupila što brže, upućen je poziv zajednici da se uključi.

Moguće je pomoći na nekoliko načina:

  1. Pozivom na broj 17076, donirate 2 KM, što je jednostavan način da se brzo uključi veliki broj ljudi.
  2. PayPal donacije su također dostupne, uz uplatu na adresu: hu.hrabrosrce@gmail.com, s napomenom “Harun Nezić”.
  3. Direktne uplate na žiro račune Udruženja Hrabro srce:
    • ASA banka: 1344 8110 0239 2986
    • Raiffeisen banka: 1610 0002 5526 0070
    • MF banka: 5724 7600 0031 3611
  4. Za uplate putem mobilnog bankarstva ili drugih deviznih računa, podaci su sljedeći:
    • Adresa Udruženja: Zmaja od Bosne bb, 72000 Zenica
    • IBAN: BA391344811002392986
    • SWIFT: IKBZBA2XXXX

Zaključak

Harun i njegova porodica prolaze kroz veoma tešku situaciju, ali zahvaljujući podršci zajednice, nada postoji. Njegova borba je teška i zahtijeva stalnu medicinsku pomoć, ali svaka donacija može napraviti razliku. Zajedno možemo pomoći da se prikupe potrebna sredstva i omogući mu pristup liječenju koje mu je hitno potrebno. Ovaj poziv na solidarnost i humanost može promijeniti život jednog mladog čovjeka i olakšati borbu njegovoj porodici prenosi Hrabro srce

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here