Muhamed Naser, hodža i derviš libanskog porijekla, jedno je od neobičnijih lica islamske zajednice u Srbiji. Iako ga mnogi percipiraju kao vođu sekte ili čak magičara, stvarnost njegove priče mnogo je kompleksnija. Njegov životni put nije tipičan, a njegov uticaj seže daleko izvan uobičajenih granica. Kao lider koji otvoreno kritikuje ekstremizam, Naser se suočava s različitim izazovima, kako iznutra unutar islamske zajednice, tako i spolja. Njegova misija je ispravljanje stereotipa o islamu i muslimanima, što ga čini posebno značajnim u današnjem vremenu.

Njegov put u Srbiji počeo je prije više od deset godina kada je stigao iz Libana, zemlje koja je za njega uvijek ostala duboko urezana u srce, bez obzira na teška iskustva kroz koja je prošao. Odrastao je u porodici hodža, gdje su svi muški članovi posvetili život vjeri i vođenju džamija. Uprkos tome, njegov dolazak u Srbiju bio je prekretnica koja ga je udaljila od tradicionalnih normi s kojima je odrastao.

U slobodno vrijeme, Naser se bavi jednostavnim uživanjima, što pokazuje njegovu ljudsku stranu. Na primjer, voli gledati viceve na YouTubeu i smijati se sam. On s osmijehom govori o svom iskustvu u Srbiji, priznajući da nikada nije nosio farmerke dok je bio u Libanu, jer se to smatralo neprikladnim za hodžinog sina. Ali, Evropa ga je promijenila, makar malo, kako on to sam priznaje. Njegova prilagodba životu u Srbiji ogledala se i kroz male svakodnevne promjene, poput ispijanja kafe u kafićima, nešto što u Libanu nikada nije radio.

Njegov život u Srbiji obilježen je mnogim izazovima, ali i uspjesima. Došao je bez ijednog dinara, ostavljajući za sobom porodicu od pedesetak članova. Sjeća se dugogodišnjeg rata u Libanu, iskustva koje ga je oblikovalo. U Srbiji je, međutim, izgradio novi život – zaposlio se, oženio, dobio dijete i čak kupio kuću. Dobio je srpsko državljanstvo, čime je postao integralni dio srpskog društva. Njegovo iskustvo dokaz je da se i u stranoj zemlji može izgraditi nova stvarnost, iako je to, kako kaže, često izazovno.

Nasuprot onima koji ga kritikuju, Muhamed Naser radi na očuvanju islamske tradicije na Balkanu. Njegova posvećenost derviškoj tradiciji, koja je prisutna u islamu na ovim prostorima već više od 150 godina, pokazuje njegovu želju da vrati stare vrijednosti. Okupio je grupu derviša iz različitih dijelova Srbije, pokušavajući obnoviti duhovnu praksu koja je gotovo zaboravljena. Njegova inicijativa uključuje ljude iz različitih gradova kao što su Subotica, Novi Sad, i Mladenovac.

Ono što ga čini posebnim je i njegova borba protiv ekstremizma. Naser otvoreno kritikuje nasilne pokrete unutar islamske zajednice, tvrdeći da islam na Balkanu uvijek bio sufijski, a ne ekstreman. Njegove predike i vjerska nastava usmjerene su na suzbijanje terorizma i radikalnih ideologija. Štaviše, on planira otvoriti i islamsku televiziju, koja bi imala ciljnu grupu među muslimanima, kako bi promovirao miroljubive islamske vrijednosti.

U svom obraćanju medijima, Naser naglašava važnost duhovnosti i magije. On tvrdi da može uništiti svaku vrstu magije koristeći Kur’an, što ga čini zanimljivim i za one koji nisu vjernici. Mnogi ljudi dolaze kod njega tražeći pomoć, ali on skromno priznaje da su mnogi njihovi problemi više povezani sa stresom nego s pravom magijom. Ipak, njegova reputacija raste, a mnogi ga vide kao duhovnog vođu kojem se mogu obratiti za pomoć.

Na kraju, Naserov životni put pokazuje kako jedan čovjek može spojiti dvije različite kulture, libansku i srpsku, i postati most između njih. Njegova priča nije samo priča o uspjehu, već i o održavanju vjere, tradicije i mira u vremenu kada su te vrijednosti često dovedene u pitanje. Bez obzira na izazove s kojima se suočava, Muhamed Naser ostaje dosljedan svojoj misiji i vjeri, s namjerom da i dalje doprinosi društvu u kojem živi.

Hvala na čitanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here