Prije 15 godina, bivši zaposlenik jedne ćevabdžinice u kantonu Vaud u Švicarskoj napustio je svoj posao, no tek nedavno je uspio dobiti bitku na sudu za naknadu koju je smatrao da mu pripada. Presuda Saveznog suda Švicarske donijela mu je odštetu u iznosu od 125.000 švicarskih franaka, što je otprilike 133.000 eura, kao nadoknadu za prekovremeni rad i neiskorišteni godišnji odmor. Ova odluka izazvala je veliku pažnju u medijima, jer se radi o slučaju koji se odužio na više od desetljeća nakon njegovog odlaska iz kompanije.

Muškarac je radio u ćevabdžinici kao pomoćni radnik u kuhinji na pola radnog vremena tokom tri i pol godine, sve do 2009. godine kada je dao otkaz. Nekoliko godina nakon prestanka radnog odnosa, odlučio je pokrenuti sudski postupak kako bi osigurao naknadu za radne sate koji mu, kako tvrdi, nikada nisu bili plaćeni. Tokom suđenja, svjedoci su pružili iskaze koji su potvrdili tvrdnje radnika, što je Savezni sud prihvatio kao vjerodostojne i na osnovu toga donio presudu u njegovu korist.

Pored dodijeljene odštete, poslodavac sada mora snositi i sudske troškove u iznosu od 5000 franaka (što je približno 5300 eura). Ova presuda naglašava važnost poštovanja prava radnika u Švicarskoj, te pokazuje da, iako pravni procesi mogu trajati godinama, pravda može biti ostvarena čak i nakon dugog perioda.

Slučaj ovog radnika nije jedinstven, ali je rijedak primjer uspjeha u borbi za prava zaposlenih nakon toliko vremena. U Njemačkoj, na primjer, slični slučajevi često ne završavaju u korist radnika. Kada poslodavac odbija isplatiti plaću ili nadoknade, zaposlenici moraju brzo djelovati kako bi zaštitili svoja prava. Postupak za traženje isplate uključuje nekoliko koraka:

  1. Pisano upozorenje poslodavcu, u kojem se određuje rok za isplatu.
  2. Ako poslodavac ne izvrši uplatu, zaposlenik može podnijeti platni nalog ili zahtjev za plaću Radnom sudu.
  3. Ukoliko isplate izostanu tokom najmanje dva mjeseca, radnik može odbiti rad, ali samo ako je to službeno priopćeno u pisanom obliku.

Slična pravila važe i za freelancere, koji također moraju pismeno obavijestiti klijente o neizvršenim isplatama. Ako upozorenje ne rezultira uplatom, jedina opcija je pokretanje postupka pred građanskim sudom, podnošenjem platnog naloga ili tužbe za plaću. Radnici na određeno vrijeme suočavaju se sa sličnim izazovima, pri čemu moraju formalno upozoriti svoje ugovorne partnere i, ako je potrebno, poduzeti pravne korake kako bi osigurali svoja prava.

No, postoje i dodatni izazovi. U mnogim zemljama, uključujući i Njemačku, moraju se poštovati razdoblja isključenja i trogodišnji rok zastare, što znači da radnici imaju ograničeno vrijeme da potraže svoja prava nakon što im plaća nije isplaćena. Ovo često predstavlja prepreku za one koji nisu pravovremeno reagirali, ali slučaj švicarskog radnika pokazuje da, uz pravne dokaze i potporu svjedoka, ipak postoji šansa za uspjeh.

Ovaj slučaj otkriva širu sliku problema radničkih prava i složenosti pravnih procedura u različitim zemljama. Dok je u Švicarskoj moguće ostvariti pravo na naknadu i nakon dugog vremenskog perioda, u drugim državama se često očekuje da radnici brzo reaguju kako bi ostvarili pravdu. Ovo pokazuje da pravni sistemi nisu uvijek jednako pravedni ili efikasni, te da mnogi radnici, bez obzira na zakonodavni okvir, često moraju proći kroz dugotrajne pravne bitke kako bi dobili ono što im pripada.

Zaključak ovog slučaja nije samo u uspjehu jednog pojedinca u borbi za svoja prava, već i u lekciji o tome kako pravni sistem može funkcionirati kada su svi dokazi pravilno predočeni i kada postoje vjerodostojni svjedoci. Iako presuda u korist radnika može izgledati kao izuzetak, ona šalje važnu poruku o tome kako poslodavci trebaju biti odgovorni za poštovanje prava svojih zaposlenih. Za radnike, ovaj slučaj može poslužiti kao motivacija da se bore za svoja prava, čak i kada se čini da je pravda daleko.

Na kraju, ovaj primjer iz Švicarske podsjeća nas na važnost dosljednosti u borbi za radnička prava i na potrebu za jačanjem pravnih mehanizama koji štite zaposlenike. Iako je pravda često spora, ona se ipak može ostvariti ako se preduzmu odgovarajući koraci i ako postoji odlučnost u zaštiti vlastitih prava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here