Seksualna monotonija i zasićenost su često prisutne pojave u braku, koje se mogu manifestovati kroz različite emocionalne i fizičke simptome. Ove pojave se, kao što je često primjećeno, javljaju kada brak postane manje zanimljiv, posebno nakon početne faze zaljubljenosti. Različiti faktori, bilo unutarnji ili vanjski, mogu dovesti do ovih osjećaja, uključujući tjelesne ili emocionalne poremećaje. Na primjer, mentalni poremećaji kao što su tuga, depresija ili strah mogu izazvati gubitak želje za seksualnom intimnošću, a kod muškaraca to može rezultirati problemima s erekcijom.

Mnogi muškarci, suočeni s seksualnom monotonijom, mogu pokušati pobjeći od bračnih problema na različite načine. Neki se okreću radu, nadajući se da će pronaći utehu u poslu ili razmišljanju o poligamiji. Nažalost, neki biraju rješenja koja su suprotna etičkim normama, uključujući bludne radnje, koje su u islamu strogo zabranjene. S druge strane, žene se često bore s teretom seksualne monotonije i nastoje pronaći načine da ublaže ovu situaciju. One mogu potrošiti vrijeme u supermarketima tražeći nepotrebne stvari ili se prekomjerno posvetiti djeci i društvenom životu.

Pitanje koje se postavlja je zašto seksualna monotonija i zasićenost nastaju u braku. U mnogim slučajevima, seksualna dosada može se smatrati prirodnim posljedicama monotonije u braku. Mnogi parovi, posebno oni koji su tek stupili u brak, vjeruju da ljubav između supružnika vremenom slabi. Postoji i mit da sedma godina braka predstavlja vrhunac monotonije, nakon čega slijedi teži period u kojem supružnici ostaju zajedno samo zbog djece i forme, s obzirom na to da razvod može negativno utjecati na porodicu.

Ovo razmišljanje često dolazi od supružnika s određenim obrazovanjem, koji kritiziraju brak svojih roditelja, smatrajući ga neizdrživim zbog nedostatka ranijeg upoznavanja prije braka. Upoređujući prethodne brakove, u kojima su se mladići i djevojke rijetko viđali, sa savremenim brakovima u kojima se često viđaju i komuniciraju, dolazi se do zaključka da su tradicionalni brakovi često stabilniji i dugotrajniji.

Da bi se prevazišla dosada u braku, preporučuje se korištenje ljepih i umiljatih riječi. Ove nježne riječi mogu stvoriti emocionalni uticaj na supružnika i pomoći im da prevaziđu stres i umor. Mnogi muževi često zaboravljaju koliko je važno izražavati emocionalnu podršku kroz pohvale i nežne riječi. Često, jedna iskrena pohvala može zadržati ženu sretnom tokom cijelog mjeseca. Kad suprug pohvali svoju ženu, ona se osjeća voljeno i cijenjeno, što joj pomaže da se oslobodi negativnih emocija.

Kada suprug traži nešto od supruge, može reći: “Možeš li…” ili “Molim te, uradi to i to,” a uvek je dobro izraziti zahvalnost. Ove riječi, uz izraze kao što su “izvini” kada je potrebna isprika, predstavljaju eliksir sreće, ne samo za supružnike, već i za cijelu porodicu.

Ukratko, seksualna monotonija i zasićenost su prirodni izazovi u braku, ali ih je moguće prevazići komunikacijom, emocionalnom podrškom i izražavanjem nježnosti. Ove strategije mogu značajno doprinijeti očuvanju strasti i sreće unutar bračne zajednice, stvarajući tako dublju povezanost i zadovoljstvo među partnerima.

Iz knjige “Seks u islamu – umijeće vođenja ljubavi”
Prijevod: Abdurrahman Kuduzović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here