Piotr Zielinski, jedan od istaknutih poljskih nogometnih reprezentativaca, postao je pravi primjer humanosti i velikodušnosti u svom rodnom kraju, zbog čega se njegov gest i dalje spominje u javnosti, iako je prošlo nekoliko godina otkako je to učinio. Naime, Zielinski je sredinom 2022. godine odlučio poduzeti korak koji je ostavio dubok trag na zajednicu iz koje potječe. U gradu Ząbkowice, smještenom u regiji Donja Šlezija, nogometaš je kupio dvije zgrade koje su prvobitno bile predviđene za komercijalnu upotrebu. Međutim, umjesto komercijalizacije, on ih je odlučio preurediti i pretvoriti u skloništa za djecu iz porodica pogođenih teškim životnim okolnostima.

Kroz ovaj projekt, Zielinski je osnovao fondaciju pod nazivom “Petar Pan”, koja je usmjerena na pružanje pomoći i podrške djeci koja se suočavaju s problemima u svojim porodicama, najčešće zbog ovisnosti o alkoholu. Fondacija je usmjerena na djecu koja dolaze iz disfunkcionalnih porodica, gdje su roditelji zbog ovisnosti ili drugih problema nesposobni brinuti se za svoje potomke. Ovaj gest Zielinskog odjeknuo je ne samo u njegovom rodnom gradu, već širom Poljske, a i šire, jer ovakva vrsta društveno-odgovorne akcije dolazi iz srca, bez traženja ikakvog publiciteta.

U sjedištu fondacije, smještenom u Wroclawu, radi se na pružanju različitih vrsta podrške djeci koja su smještena u ovim skloništima. Cilj ove fondacije je, kako sam nogometaš kaže, da se pruži psihološka, materijalna i organizacijska podrška ne samo djeci u potrebi, već i njihovim porodicama. Fondacija se fokusira na više problema:

  • Bolest i siromaštvo, koje su često prisutni u životima tih porodica
  • Poremećeni odnosi u društvenoj sredini, koji često doprinose disfunkcionalnosti porodica
  • Nedostatak osnovnih sredstava za život, što dodatno otežava situaciju u kojoj se djeca nalaze

Zielinski je kroz ovu fondaciju omogućio da djeca dobiju priliku za bolje djetinjstvo, kroz smještaj u sigurnim uvjetima, uz stručnu pomoć i podršku u svakodnevnom životu. Osim toga, fondacija organizira različite edukativne i rekreativne aktivnosti, koje su osmišljene da djeci pruže osjećaj normalnosti, stabilnosti i sigurnosti.

Zielinski se ne zaustavlja samo na osnivanju fondacije. On svaku priliku kada se vrati u svoju domovinu koristi kako bi lično posjetio djecu koja su smještena u ovim skloništima. On se trudi provesti što više vremena s njima, razgovarajući i družeći se, čime pokazuje koliko mu je stalo do njihove dobrobiti. Iako je nogometaš, njegova je posvećenost ovoj fondaciji puna srca, a ne samo formalna.

Njegovi roditelji su preuzeli aktivno upravljanje fondacijom, brinući se o svakodnevnom funkcioniranju, dok se Piotr, kad god to njegove nogometne obaveze dozvole, uključuje u aktivnosti fondacije. Roditelji nogometaša brinu se da sve teče glatko, osiguravajući da djeca imaju sve potrebne uslove za siguran i bezbrižan život.

Zielinski je planirao proširenje aktivnosti svoje fondacije. Najavio je da će, u skladu s finansijskim mogućnostima, kupiti još nekoliko zgrada ili objekata koje će preurediti u slična skloništa. Cilj mu je proširiti djelovanje svoje fondacije na čitavu regiju Donje Šlezije, kako bi se pomoglo što većem broju djece koja se suočavaju sa sličnim problemima.

Iako je ovaj veliki gest prošao skoro neprimjetno u poljskoj javnosti, a i šire, Piotr Zielinski nikada nije tražio publicitet niti je želio da se ovaj njegov čin previše medijski eksponira. Skromnost je jedna od njegovih glavnih osobina, a njegova želja bila je da se djeci pruži pomoć, bez potrebe za bilo kakvom medijskom pažnjom ili slavom zbog njegovih djela.

Ovaj izuzetno plemenit i skroman nogometaš, koji trenutno igra za talijanski Inter, tokom svoje karijere nije samo pokazao da je veliki sportista, već i veliki čovjek. Osim što se ističe na terenu, njegove akcije van terena pokazuju koliko mu je stalo do svoje zajednice i koliko je posvećen tome da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Kroz svoje filantropske aktivnosti, Zielinski je postao uzor mnogima, posebno mlađim generacijama. Njegova borba da osigura bolju budućnost za djecu iz socijalno ugroženih porodica pokazuje koliko je bitno biti društveno odgovoran i pružiti ruku pomoći onima kojima je to potrebno.

Na kraju, ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči jeste da su djeca koja su smještena u objektima fondacije “Petar Pan” dobila priliku za novi početak. Uz podršku Zielinskog i njegovih roditelja, djeca imaju sve što im je potrebno za normalan i sretan život, a to je upravo ono što je najvažnije. Piotr Zielinski svojim primjerom pokazuje kako uspjeh u životu ne mjeri samo postignućima na terenu, već i sposobnošću da se pomogne drugima i da se ostavi pozitivan trag u svijetu prenosi hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here