Vijest o smrti 16-godišnje djevojke iz Sarajeva, koja je preminula uslijed komplikacija nakon stomatološkog zahvata, izazvala je duboko potresanje u javnosti. Iako detalji okolnosti koje su dovele do njene smrti još nisu u potpunosti razjašnjeni, informacije koje su dosad poznate izazivaju mnoga pitanja i spekulacije. Djevojka, čiji su inicijali Dž. D., bila je podvrgnuta stomatološkom tretmanu u privatnoj ordinaciji, a nakon toga je preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Prema prvim informacijama, djevojka je u pratnji roditelja posjetila privatnu stomatološku ordinaciju “Mekić dr. Haris” zbog intenzivne zubobolje. Nakon intervencije u ovoj ordinaciji, njeno stanje se pogoršalo, te je prebačena u KCUS gdje je nastavila liječenje. Nažalost, uprkos naporima ljekara, ishod je bio fatalan, što je dovelo do brojnih reakcija i pitanja u javnosti.

Kako bi odgovorili na sve špekulacije i netačne informacije koje su počele kružiti, iz stomatološke ordinacije “Mekić dr. Haris” obratili su se javnosti putem medija. U svom obraćanju, izrazili su duboko žaljenje zbog tragičnog gubitka mlade pacijentice i uputili iskreno saučešće njenoj porodici i najbližima. Također, naglasili su da su mnoge informacije koje su se pojavile u medijima i na društvenim mrežama, vezane za njihovu ordinaciju, potpuno netačne i neprovjerene.

“Istine radi,” navode iz ordinacije, djevojka je 30. septembra 2024. godine posjetila njihov objekt zbog zubobolje. Tom prilikom joj je pružena potrebna stomatološka usluga. Međutim, oni su dalje pojasnili da su informacije koje govore o tome da je u ordinaciji izvršena ekstrakcija zuba – potpuno neistinite. Prema njihovim saznanjima, nakon inicijalne intervencije, djevojka je nastavila svoje liječenje u drugim zdravstvenim ustanovama.

“Medicinski tretman koji je pružen u našoj ordinaciji bio je u potpunosti u skladu s važećim medicinskim procedurama,” dodali su iz ordinacije. Također, istakli su svoju potpunu spremnost za saradnju sa nadležnim organima, kako bi se rasvijetlile sve činjenice u vezi sa slučajem. Njihova želja je da se cijeli tok liječenja djevojke, kao i njen opći zdravstveni status, detaljno ispita.

S obzirom na težinu slučaja, i druge relevantne institucije su se uključile u proces ispitivanja. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je potvrdilo da provodi istragu povodom ovog slučaja. Također, menadžment KCUS-a i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pokrenuli su postupak unutrašnjeg stručnog nadzora nad liječenjem preminule djevojke. Cilj ovog nadzora je utvrditi sve okolnosti i tok liječenja, te razjasniti sve nejasnoće koje su dovele do ovako tragičnog ishoda.

Ovaj slučaj je izazvao duboke emotivne reakcije među građanima. Smrt mlade osobe u ovakvim okolnostima uvijek potiče pitanja o sigurnosti i kvaliteti zdravstvene zaštite, ali i o odgovornosti onih koji su uključeni u pružanje zdravstvenih usluga. U tom kontekstu, javnost s velikim interesovanjem prati razvoj događaja i očekuje odgovore koji će razjasniti šta se zapravo dogodilo.

Ovakvi tragični događaji često dovode do dodatnih mjera i inspekcija kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti. Istraga koja je pokrenuta od strane nadležnih organa ključna je za osiguranje pravde za porodicu preminule djevojke, ali i za postavljanje novih standarda ili poboljšanje postojećih procedura u zdravstvenom sektoru.

Dok čekamo rezultate istrage i stručnih nadzora, važno je naglasiti da su ovakvi događaji rijetki, ali svaki takav slučaj zahtijeva temeljitu analizu. Javnost se nada da će nadležne institucije brzo i transparentno postupiti, te da će porodica djevojke dobiti odgovore na svoja pitanja. U međuvremenu, sjećanje na mladu djevojku ostaje kao opomena o potrebi za većom pažnjom i brigom u pružanju zdravstvenih usluga prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here