Muamer Drapić, otac preminule šesnaestogodišnje Džejle Drapić, progovorio je o tragičnim detaljima koji su prethodili smrti njegove kćerke nakon komplikacija izazvanih stomatološkom intervencijom u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. Džejla, koja je u ordinaciji liječila zub, nažalost je preminula zbog, kako njen otac tvrdi, neadekvatnog stomatološkog tretmana.

Prema Muamerovim riječima, Džejli nije bio izvađen zub, kako se prethodno mislilo. U izjavi za Telegraf.rs, otac je pojasnio da je njegovoj kćerki zub bio samo popravljen i zatvoren, a ne izvađen, što je dovelo do komplikacija. “Da joj je zub bio izvađen, do ovoga ne bi došlo”, naglasio je Drapić, objašnjavajući da je informacija o vađenju zuba netačna.

Muamer Drapić detaljno je opisao kako je zubar, identificiran kao doktor H.M., odlučio popraviti Džejlin pokvaren zub, staviti lijek i propisati antibiotik. Zubar je Džejli zakazao sljedeći tretman za devet dana, uvjeravajući je da će sve biti u redu. Nažalost, Džejla nije doživjela taj kontrolni pregled.

Prvi znaci problema pojavili su se ubrzo nakon što je posjetila zubara 30. septembra. Dva dana kasnije, 2. oktobra, Džejla je primljena u bolnicu. Već 3. oktobra, njen zdravstveni problem doveo je do prve operacije, tokom koje je sanirano žarište infekcije. Iako se činilo da će operacija pomoći, stanje mlade djevojke se naglo pogoršalo, jer je infekcija prešla na srce.

Muamer Drapić objasnio je kako je, uslijed neadekvatnog liječenja zuba, Džejla razvila apsces. Ta infekcija se prvo proširila na pluća, a potom je došlo do komplikacija sa srcem. Unatoč naporima medicinskog osoblja i dvjema operacijama koje su uslijedile, mladoj djevojci nije bilo spasa. Na kraju, Džejla je bila zaražena s tri različite bakterije, koje su dodatno pogoršale njeno stanje.

Kroz ovaj težak period, Drapić je bio u kontaktu sa zubarom koji je izveo intervenciju. Ipak, zbog istrage koja je u tijeku, Muamer nije želio otkriti više detalja o komunikaciji sa zubarom, ali je potvrdio da su organi vlasti obaviješteni o cijelom slučaju. Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

Iako je obdukcija Džejlinog tijela završena, rezultati još uvijek nisu poznati javnosti. Oni će biti ključni za dalji tok istrage, koja bi trebala dati odgovore na pitanja o odgovornosti i mogućim propustima u liječenju mlade djevojke.

Ključni momenti u tragediji uključuju:

  • Popravak zuba i propisivanje antibiotika: Džejla je dobila tretman za pokvaren zub, no nije obavljena ekstrakcija, već je zub zatvoren.
  • Brzo pogoršanje zdravstvenog stanja: Ubrzo nakon stomatološke intervencije, Džejla je završila u bolnici, gdje su izvedene dvije operacije.
  • Infekcija i apsces: Stanje se kompliciralo zbog razvoja apscesa, koji se proširio na pluća i srce, a na kraju je dovelo do teških posljedica po njeno zdravlje.

Ova situacija ukazuje na potencijalne ozbiljne propuste u stomatološkom tretmanu, ali i na hitnost pravovremene medicinske reakcije u slučaju infekcija. Iako su u trenutku intervencije možda postojali signali da nešto nije u redu, čini se da tretman nije bio adekvatan, što je rezultiralo smrću djevojke.

Dok se očekuju službeni rezultati obdukcije i dalja istraga, porodica Drapić, ali i šira javnost, s nestrpljenjem čekaju odgovore na pitanja o tome kako je došlo do ove tragedije. Ovaj slučaj ponovno stavlja fokus na važnost odgovornog liječenja, naročito u zdravstvenim ustanovama, te podsjeća na fragilnost ljudskog zdravlja i života, koji mogu biti ozbiljno ugroženi nepravilnim tretmanom.

Tragična sudbina Džejle Drapić ostavlja dubok osjećaj tuge i gubitka, a njen otac i ostatak porodice sada se nadaju da će nadležni organi brzo i efikasno utvrditi sve relevantne činjenice i osigurati pravdu za preminulu djevojku. Empatija i odgovornost, kako od medicinskih profesionalaca tako i od institucija, ključni su u ovakvim slučajevima kako bi se izbjegli slični tragični ishodi u budućnosti prenosi avaz.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here