Dragi ljudi, želim podijeliti sa vama važnu vijest o mom zdravlju. 🌷

Kao što mnogi od vas znaju, još kao dječak obolio sam od upalne bolesti crijeva (IBD), koja uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest. Ova bolest prati me već 27 godina, kroz koje sam prošao mnogo teških trenutaka. Prije mnogo godina, jedva sam preživio jednu od težih epizoda bolesti, što je rezultiralo uklanjanjem kompletnog debelog crijeva, osim preostalih 15 centimetara. Nakon dugog oporavka, danas, elhamdulillah, osjećam se dobro.

Međutim, od prošle godine, ljekari su proveli niz pretraga kako bi pratili stanje mog zdravlja. To je uključivalo više magnetskih rezonanci, kolonoskopija, te patoloških i imunohistohemijskih analiza. Nažalost, rezultati su pokazali prisustvo IBD-a u preostalih 15 centimetara debelog crijeva, što potvrđuje da ulcerozni kolitis još uvijek aktivno zahvata taj dio.

S obzirom na moje zdravlje i budućnost, ljekari su mi preporučili operativni zahvat kako bi se uklonio preostali dio debelog crijeva, te bi se na njegovo mjesto postavilo tanko crijevo u obliku rezervoara, poznat kao J Pouch. Ovo bi značilo značajan napredak u mom liječenju, jer su prognoze izuzetno dobre. Srećom, tanko crijevo je zdravo, što je dobar pokazatelj da nemam Crohnovu bolest, već samo ulcerozni kolitis.

Nažalost, ovu operaciju nije moguće izvesti u Bosni i Hercegovini, što znači da ću morati potražiti pomoć van zemlje. Već sam se obratio organizaciji Pomozi.ba, koja je pristala da mi pomogne u ovome. Nakon što smo primili ponude iz različitih klinika, odlučili smo se za onu koja nam se čini kao najbolji izbor.

Operacija i troškovi liječenja iznose više od 80 000 KM, što je veliki iznos. Zato će Pomozi.ba pokrenuti apel za prikupljanje sredstava u nedjelju, 20. oktobra, inšallah. Ovo je velika prilika za mene da konačno ostavim bolest iza sebe, da se riješim stome i smanjim rizik od povratka bolesti. Na kraju krajeva, nemam šta izgubiti, a mogu puno dobiti.

Ovo je za mene velika stvar. S jedne strane osjećam uzbuđenje, a s druge strane osjećam sreću što sam dobio priliku da krenem naprijed u životu bez tereta bolesti. Iskreno se nadam da će sve proći u najboljem redu. Molim dragog Allaha da mi olakša ovaj put, da operacija bude uspješna, a bolest ostane u prošlosti.

Amin.

Nedim Botić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here