Njemački fudbaler Mesut Ozil, poznat po svom turskom porijeklu, stekao je reputaciju jednog od najplaćenijih i najuspješnijih fudbalera koji su igrali za Arsenal. Međutim, njegov put do slave i bogatstva nije bio lak. Ozilova majka, Guzilar Özil, igrala je ključnu ulogu u njegovom odgoju i formiranju njegovog karaktera, a njen uticaj na njegov život ostavio je duboke tragove. Ona se, tokom njegovog djetinjstva, borila da porodici obezbijedi stabilnost, radeći dva posla kako bi prehranila svoju djecu i osigurala im bolju budućnost. Njen trud i odricanje postali su temelj na kojem je izgrađen Mesutov uspjeh, ali i njegova svijest o važnosti dijeljenja i pomaganja drugima.

Nema sumnje da je Mesut od malih nogu bio talentovan fudbaler, ali ono što ga izdvaja nije samo talenat na terenu, već i njegova osviještenost o prolaznosti ovog svijeta. Ta spoznaja nije samo rezultat njegovih životnih iskustava, već je duboko ukorijenjena u savjetima njegove majke. Jedan od tih savjeta sažet je u pismu koje mu je napisala i koje danas krasi zid njegove kuće u Londonu. Ova poruka, ispunjena mudrošću, podsjeća ga na to da je sve što ima dar od Boga, a ne samo rezultat njegovog truda.

„Mesute, ne zaboravi da si i ti samo prolaznik na ovom svijetu, kao i svi mi. Bog te je nagradio talentom, ali ti to nije dao samo da bi se brinuo za sebe. Ako ne budeš dijelio svoje bogatstvo s ljudima kojima je potrebno, onda nisi moj sin.” Ove riječi, uokvirene i istaknute u njegovom domu, nisu samo podsjetnik na važnost skromnosti, već i na odgovornost koju nosi kao javna ličnost. Ozil razumije da njegovo bogatstvo nije namijenjeno samo njemu, već i onima koji nemaju sreće da imaju ono što on ima.

U svom profesionalnom životu, Ozil je dokazao da uspjeh na terenu ne znači mnogo bez solidarnosti s onima koji su u nevolji. On je poznat po svojim humanitarnim djelima, kroz koja je nastojao pomoći ugroženim zajednicama širom svijeta. Njegovo djelovanje obuhvata razne vidove podrške, uključujući:

  • Donacije siromašnima i gladnima, naročito u ratom pogođenim područjima.
  • Pomoć izbjeglicama, posebno djeci koja su ostala bez domova zbog sukoba u njihovim zemljama.
  • Finansiranje operacija za stotine djece kojima je potrebna medicinska pomoć, a koja ne bi mogla sebi priuštiti liječenje.

Ova djela ne samo da ilustruju njegovu posvećenost pomaganju drugima, već i pokazuju da je Mesut poslušao savjet svoje majke i ozbiljno shvatio svoju odgovornost prema društvu. Kao javna ličnost, Ozil shvata da mnogi gledaju na njega kao na uzor, te se trudi da svojim postupcima inspiriše i druge da čine dobro.

Važnost majčine uloge u njegovom životu ne može se dovoljno naglasiti. Njene riječi oblikovale su njegovu svijest o važnosti dijeljenja bogatstva i pomaganja onima u potrebi. Za Mesuta, uspjeh nije mjeren isključivo kroz materijalne dobitke ili slavu na fudbalskom terenu, već kroz to koliko može doprinijeti boljem životu onih koji su manje sretni. Pismo njegove majke stoji kao stalni podsjetnik na ove vrijednosti, podsjećajući ga da je sve prolazno, te da je njegova odgovornost kao čovjeka, ali i kao vjernika, da čini dobro.

U zaključku, Mesut Ozil je dokazao da se pravi uspjeh ne ogleda samo u sportskim dostignućima ili finansijskoj moći, već u skromnosti, odgovornosti i spremnosti da se pomogne onima kojima je to potrebno. Njegova majka, svojim nesebičnim djelovanjem i mudrim savjetima, usadila je u njega vrijednosti koje ga i danas vode kroz život. Njeno pismo, u kojem ga podsjeća na prolaznost i važnost dijeljenja, ostaje snažan simbol te ljubavi i brige koje je prenijela na svog sina. Mesut je, slijedeći njene riječi, postao ne samo uspješan sportista, već i uzor mnogima koji teže da svojim djelima doprinesu boljem svijetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here