Danas je stigla još jedna tragična vijest s područja Donje Jablanice. Nažalost, pronađeno je beživotno tijelo jedne osobe, čime se nastavlja niz tragičnih događaja uzrokovanih poplavama koje su pogodile područje Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prema informacijama koje je objavila Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, tijelo je otkriveno tokom intenzivne potrage koja je uključivala različite mjerodavne službe, a identifikacija je izvršena uz pomoć članova porodice.

Na ovom poplavom pogođenom području vlada velika tuga i nevjerica, jer su poplave odnijele mnoge živote, a potraga za nestalim osobama još uvijek traje. Ova situacija ostavila je trag u srcima ljudi, posebno u Jablanici i Konjicu, gdje se vodi bitka za pronalaženje svih nestalih. Današnji pronalazak tijela jedne od nestalih osoba iz Jablanice unio je dodatnu bol i tugu među mještanima, koji su se nadali da će svi nestali biti pronađeni živi.

Tokom proteklih dana, potrage za nestalim osobama bile su otežane zbog prirodnih prepreka izazvanih poplavama. Međutim, danas je, uz veliki trud svih službi, jedno od tijela koja su se vodila kao NN (neidentificirano) uspješno identificirano. Kako je potvrđeno iz izvora bliskih Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, riječ je o osobi koja je već neko vrijeme bila prijavljena kao nestala. Ova identifikacija donijela je barem djelomični mir porodici, koja je danima strahovala za sudbinu svog člana. Iako je bol zbog gubitka nemjerljiva, porodica je sada barem sigurna šta se dogodilo.

Broj žrtava u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neprestano raste. Prema najnovijim službenim podacima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, sada je potvrđeno da je 22 osobe izgubilo život u ovim strašnim poplavama. Većina smrtno stradalih osoba dolazi iz Jablanice, gdje je život izgubilo 18 osoba, dok su četiri osobe preminule u poplavama na području Konjica. Ovi podaci odražavaju razmjere tragedije koja je pogodila ovaj dio zemlje, a potraga za nestalima još uvijek nije završena.

Glavni podaci:

  • Broj potvrđenih smrtnih slučajeva: 22
    • 18 iz Jablanice
    • 4 iz Konjica
  • Nestale osobe: 2
    • 1 iz Jablanice
    • 1 iz Konjica

Mjerodavne službe neprestano rade na pretraživanju terena, nadajući se da će ubrzo pronaći i preostale dvije nestale osobe. Iako je prošlo mnogo vremena od trenutka kada su prijavljene kao nestale, nade još uvijek ima. Međutim, realnost je surova, jer su uvjeti u kojima se odvija potraga izrazito teški. Velike količine vode, blato, srušeni objekti i infrastruktura otežavaju pristup mnogim mjestima gdje se vjeruje da bi nestali mogli biti pronađeni. Lokalne vlasti apeliraju na sve građane da budu strpljivi i da pružaju podršku onima koji su direktno pogođeni ovim katastrofalnim događajem.

Porodice žrtava i nestalih, kao i čitava zajednica, suočavaju se s emocionalnim traumama koje će trajati dugo nakon što se voda povuče i život donekle vrati u normalu. Ova prirodna katastrofa ostavila je neizbrisiv trag na cijelom kantonu, posebno na područjima Jablanice i Konjica. Poplave su donijele ne samo materijalnu štetu nego i gubitak ljudskih života, što je najteži teret za sve pogođene.

U ovom trenutku, najvažnije je da se potraga za nestalim osobama nastavi s maksimalnim kapacitetima, kako bi se omogućilo svim porodicama da pronađu svoje nestale. Stručnjaci upozoravaju da bi se, nažalost, broj žrtava mogao povećati, posebno s obzirom na to da se neke osobe još uvijek vode kao nestale. Iako su uvjeti na terenu teški, mjerodavne službe ne odustaju i čine sve što je u njihovoj moći kako bi dovršile potragu i pružile olakšanje porodicama koje još uvijek čekaju vijesti o svojim voljenima.

Zaključno, poplave koje su pogodile Hercegovačko-neretvanski kanton oduzele su mnoge živote, dok su se mnoge porodice suočile s ogromnim gubicima. Tragedija koja je pogodila Jablanicu i Konjic samo je još jedan podsjetnik na moć prirodnih katastrofa i važnost hitnih mjera zaštite stanovništva u ovakvim situacijama. U narednim danima, mjerodavne službe nastavit će svoju borbu da pronađu preostale nestale osobe i završe ovu tešku fazu potrage prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here