Mnogo se raspravljalo na društvenim mrežama o tome zašto avioni ne lete iznad Kabe, a diskusije su često uključivale teorije o navodnim misterioznim fenomenima. Međutim, pilot i stručnjak za letenje, Hasan el-Gamidi, odlučio je pojasniti stvarne razloge u videu koji je podijelio na društvenim mrežama. Njegovo objašnjenje daje jasan uvid u tehničke i religijske aspekte koji leže iza ove pojave, odbacujući različite mitove koji kruže.

El-Gamidi je naglasio da mnoge tvrdnje, poput onih o postojanju magnetnih polja iznad Kabe, nisu tačne. Ove teorije su često privlačile pažnju zbog svog senzacionalističkog karaktera, ali one, prema njegovim riječima, nemaju naučnu osnovu. Njegovo objašnjenje se fokusira na dva ključna razloga zbog kojih avioni ne lete iznad Mekke.

  1. Prvi razlog je vjerske prirode. Hasan el-Gamidi pojašnjava da avioni, kao javno prevozno sredstvo, mogu prevoziti ljude različitih religija. Među njima mogu biti kršćani, budisti, hindusi, i pripadnici drugih vjera. Budući da je poznato da je unutar Harema u Mekki zabranjen boravak nemuslimana, ovo se pravilo odnosi i na nebo iznad tog svetog područja. El-Gamidi naglašava da je ovo jedan od temeljnih razloga za zabranu letenja iznad Kabe, jer bi prelijetanje moglo uključivati i prolazak nemuslimana iznad najsvetijeg mjesta u islamu.
  2. Drugi razlog je geografske i tehničke prirode. Mekka je smještena u specifičnom brdovitom okruženju, što može stvoriti poteškoće u održavanju sigurnih avionskih ruta. El-Gamidi objašnjava da bi letovi iznad Mekke mogli izazvati negativne zvučne efekte zbog planinskog pejzaža. Ovi zvučni valovi mogu biti izuzetno neugodni za one koji se nalaze u okolini Kabe, posebno za ljude koji obavljaju hadž i umru, dva važna vjerska obreda. Prema el-Gamidiju, buka koju bi avioni stvarali mogla bi značajno ometati mir i koncentraciju vjernika tokom ovih svetih činova.

Osim toga, uzevši u obzir status Mekke kao jednog od najposjećenijih vjerskih centara, moguće je da su regulacije leta dodatno prilagođene kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i mir za sve posjetitelje. Mekka je destinacija ka kojoj godišnje hodočasti veliki broj muslimana iz cijelog svijeta, pa je održavanje nesmetane i tihe atmosfere prioritet.

Važno je napomenuti da Hasan el-Gamidi u svom objašnjenju nije u potpunosti odbacio postojanje neobičnih prirodnih fenomena u području Kabe, ali je jasno stavio do znanja da oni nisu primarni razlozi za zabranu prelijetanja. On se fokusirao na praktične i religijske aspekte, naglašavajući potrebu za poštovanjem islamskih pravila i tradicija.

U zaključku, el-Gamidijev video rasvjetljava misteriju koja je već dugo intrigirala mnoge ljude, posebno na društvenim mrežama. Njegovo pojašnjenje pokazuje da razlozi za zabranu letenja iznad Kabe nisu vezani za spektakularne prirodne pojave, već za duboko poštovanje religijskih pravila i tehničku prilagodbu geografskih karakteristika Mekke. Time se razbija niz mitova koji su godinama kružili internetom, a vjernicima i široj javnosti daje se jasnija slika o tome zašto je nebo iznad Mekke rezervisano samo za mir i tišinu.

Osim dva glavna razloga koja je iznio Hasan el-Gamidi, postoji i širi kontekst koji pomaže razumjeti zašto avioni ne lete iznad Mekke. Naime, područje Mekke nije samo vjerski i historijski značajno, već i pravno posebno regulisano. Saudijska Arabija strogo kontrolira zračni prostor iznad svetih mjesta kako bi zaštitila sigurnost hodočasnika, a takva regulacija je naročito bitna tokom perioda hadža, kada se na tom području okupi više miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Pored toga, međunarodne aviokompanije često poštuju ove restrikcije i prilagođavaju svoje rute, izbjegavajući prelet preko Kabe. Time se također smanjuje rizik od potencijalnih nezgoda u zoni koja ima visok kulturni i vjerski značaj. Ova zabrana letenja odražava želju saudijskih vlasti da sačuvaju sveti mir i spiritualnu atmosferu ovog mjesta, čineći ga posebnim prostorom na zemlji, izdvojenim od buke i ometanja modernih tehnologija. U konačnici, sve ove mjere usmjerene su ka očuvanju dostojanstva i svetosti Kabe kao centra islamskog svijeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here