Fotograf iz Jablanice, Dženad Džino, prenio je vijest koja je izazvala veliki interes javnosti. Dječak Edi Tufek, koji je tokom tragičnih poplava izgubio oba roditelja, trenutno se nalazi u bolnici u Mostaru, a kako izvještava Džino, njegovo stanje se popravlja. Uprkos velikom gubitku, dječak je veseo i u kontaktu je sa svojim daidžom, koji mu pruža potrebnu emocionalnu podršku u ovim teškim trenucima. Priča o Ediju potaknula je brojne ljude na reakciju, a javnost je ubrzo saznala da su bliske porodice organizirale pomoć i podršku kako bi dječaku osigurale budućnost.

Džino je detaljno opisao kako je došao u kontakt s porodicom, te da je nakon tragedije Edi završio u bolnici pod brigom daidže – brata pokojne majke. Daidža, kao blizak član porodice, uspio je dobiti pristup djetetu i pruža mu stalnu podršku. S obzirom na emotivnu težinu situacije, važan aspekt u ovoj priči bila je i inicijativa za pomoć koju je pokrenuo dječakov djed (otac rahmetli majke). Djed je otvorio poseban račun na koji su se mogle uplaćivati donacije za Edijevu budućnost.

Međutim, ubrzo nakon što je vijest o pomoći postala javna, došlo je do neočekivanih obrata. Džino je primio telefonski poziv iz kuće Edijeve tetke, sestre pokojnog oca, koja je izrazila zabrinutost zbog prikupljanja donacija. Prema njenim riječima, Ediju nije potrebna dodatna pomoć jer će on živjeti s njom i njenom porodicom. Ona je naglasila da je njihova porodica financijski stabilna, te da im prikupljanje sredstava za Edijevu budućnost nije potrebno. Njena porodica vodi uspješnu firmu koja zbrinjava mnoge ljude, te su oni u stanju osigurati Ediju sve što mu je potrebno za stabilan i siguran život.

Džino je bio suočen s dilemom. S jedne strane, pristupio je situaciji s najboljim namjerama, želeći pomoći dječaku i njegovoj porodici, a s druge strane, nesuglasice između dvije porodice dovele su do toga da se povuče iz javnog iznošenja informacija. Kako je sam istaknuo, situacija mu nije bila potpuno jasna i nije želio izazivati daljnji nesporazum među porodicama. Iz tog razloga odlučio je obrisati sve objave vezane za račun koji je otvorio dječakov djed.

Nakon što je obrisao objave, Džino je ponovo stupio u kontakt s obje strane kako bi dobio jasniju sliku o situaciji. Njegov stav je bio da neće javno iznositi nikakve nove informacije dok ne dobije dogovor i konačnu odluku od obje porodice. Želio je da sve što se odnosi na dječaka bude dogovoreno i usklađeno među članovima porodice, kako bi se izbjegli bilo kakvi nesporazumi ili eventualni sukobi.

Džino je naglasio da mu nije cilj izazivati razdor između porodica već pružiti podršku i pomoć na objektivan način. Kako je fotograf i humanitarac, konstantno je na terenu, prateći situacije koje zahtijevaju hitnu intervenciju i pomoć. Njegova uloga, kako je objasnio, nije da se postavlja na stranu jedne ili druge porodice, već da prenosi tačne i korisne informacije koje će omogućiti javnosti da donese svoje odluke u vezi s pomoći.

Džino je također sugerirao da ljudi koji žele pomoći dječaku sami procijene kako će to učiniti, naglašavajući da svi trebaju biti oprezni i dobro informirani prije nego što se uključe u bilo kakve aktivnosti. U ovakvim situacijama, važno je da svi postupaju s dužnim poštovanjem prema porodici, te da odluke budu donesene u dogovoru s obje strane kako bi se izbjegle dodatne komplikacije.

U zaključku, situacija oko Edija Tufeka još uvijek nije u potpunosti razjašnjena. Porodice s obje strane tragično su pogođene gubicima i pokušavaju pronaći najbolji način da se brinu za dječaka. Dok se situacija ne stabilizira, Džino će nastaviti pratiti razvoj događaja, a svi oni koji žele pomoći morat će čekati da porodice donesu zajedničku odluku. U svakom slučaju, najvažnije je da se Edi oporavlja i da je u okruženju koje mu pruža ljubav i podršku.

Ključne tačke priče:

  • Edi Tufek se oporavlja nakon gubitka oba roditelja u poplavama.
  • Njegov daidža i djed su odmah reagovali i otvorili račun za pomoć.
  • Tetka po ocu tvrdi da pomoć nije potrebna jer će Edi živjeti s njenom porodicom.
  • Dženad Džino je povukao račun za pomoć dok se ne postigne dogovor među porodicama.
  • Javnost treba sama procijeniti kako će pomoći, uzimajući u obzir sve informacije.

Ova priča je primjer kako tragedije mogu donijeti ne samo tugu, već i složene porodične odnose. Svaka strana ima svoje razloge i motivacije, ali u konačnici, najvažnije je da dječak dobije potrebnu podršku i stabilnost nakon velikih gubitaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here