Tragedija koja je pogodila naselje Donja Jablanica podstakla je istragu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), zbog sumnje da je otpad iz lokalnog kamenoloma, nakon obilnih padavina, prouzrokovao obrušavanje zemlje i otpada koji su zatrpali nekoliko kuća i džamiju. Ovaj događaj izazvao je velike posljedice, uključujući ljudske žrtve, a situacija je postala ozbiljan predmet istrage i rasprave u javnosti.

Snimci koje je objavio portal Klix.ba prikazuju katastrofalne posljedice ove nesreće. Na snimku se jasno vidi kako se kamenolom nalazi vrlo blizu naseljenog područja, a tlo zajedno s otpadom, nastalim eksploatacijom kamena, obrušilo se niz brdo, uništavajući sve na svom putu. Posebno tragično je što su, osim kuća, oštećeni i vjerski objekti, uključujući džamiju, što dodatno pogoršava osjećaj nesigurnosti i gubitka za lokalno stanovništvo.

Dok su kamere zabilježile situaciju, upotreba drona omogućila je detaljniji uvid u stanje na terenu. Na snimku je jasno vidljiv bager, zarobljen u stijenama, što sugerira da su radovi na kamenolomu bili u toku nedugo prije tragedije. Ova činjenica dodatno podiže pitanja o odgovornosti kompanije koja upravlja kamenolomom.

Nažalost, potraga za nestalima se i dalje nastavlja, a broj stradalih nije konačan. Spasioci ulažu velike napore da pronađu preživjele, ali situacija je izuzetno teška zbog obima razaranja i složenosti terena. Konačan broj žrtava bit će poznat tek kada potraga završi, a trenutno je poznato da su mnogi stanovnici izgubili svoje domove, a neki i živote.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona odmah je otvorilo istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj tragični događaj. Vještačenja su već naložena, a također je pokrenuto prikupljanje relevantne poslovne dokumentacije koja bi mogla rasvijetliti ulogu ljudskog faktora u ovoj nesreći. Posebno se istražuje uloga vlasnika kamenoloma, s obzirom na to da su mnogi mještani ranije upozoravali na moguće opasnosti koje kamenolom predstavlja po okolinu.

Prema dostupnim informacijama, vlasnik kamenoloma je firma “Sani d.o.o. Jablanica”, čija je osnovna djelatnost eksploatacija i obrada kamena. Ova firma je više puta tražila koncesiju za eksploataciju kamena na području Donje Jablanice, ali Vlada HNK tvrdi da koncesija nikada nije bila odobrena. Ipak, unatoč ovoj zabrani, postoje sumnje da je firma nastavila s radovima i nakon što su joj formalno zabranjeni.

Tokom istrage, utvrđeno je da je kantonalna inspekcija već nekoliko puta kontrolisala radove u kamenolomu. Inspektori su nekoliko puta izdavali zabrane za daljnje radove, izricali kazne, pa čak i fizički zapečatili objekte kamenoloma. Posljednji inspekcijski pregled obavljen je u augustu 2021. godine, kada je utvrđeno da na lokaciji nema ni radnika ni mašina, te da nisu bile u toku nikakve aktivnosti. No, bez obzira na to, brojni mještani sumnjaju da se kamen eksploatisao i nakon tog perioda, možda ilegalno, što je moglo dovesti do katastrofalnih posljedica koje su se nedavno desile.

Glavna pitanja koja se postavljaju u vezi s ovom tragedijom su sljedeća:

  1. Da li su radovi u kamenolomu obavljani ilegalno nakon što su inspektori izdali zabranu?
  2. Kolika je bila uloga vlasnika firme “Sani d.o.o. Jablanica” u ovome i da li su oni odgovorni za propuste koji su doveli do nesreće?
  3. Kakva je uloga lokalnih vlasti i inspekcijskih tijela, te da li su blagovremeno poduzeli sve potrebne mjere kako bi se spriječila tragedija?

Ova pitanja trenutno istražuje Tužilaštvo HNK, a rezultati istrage bit će ključni za dalje korake u ovom slučaju. Javnost je s pravom uznemirena, jer mnogi smatraju da je tragedija mogla biti spriječena da su nadležne institucije ozbiljnije shvatile ranija upozorenja mještana. Ljudi koji žive u blizini kamenoloma već su godinama izražavali zabrinutost zbog mogućnosti obrušavanja otpada, no čini se da su ta upozorenja ignorisana ili nisu bila dovoljno ozbiljno razmotrena.

Na kraju, iako istraga još uvijek traje, ovaj tragični događaj otvara mnoga pitanja o sigurnosti i odgovornosti u kontekstu eksploatacije prirodnih resursa. Dok se čeka konačan broj žrtava i zaključci istrage, jasno je da će ovaj slučaj dugo ostati u središtu pažnje javnosti i relevantnih institucija. Stanovnici Donje Jablanice zaslužuju pravdu, a odgovorni za ovu nesreću moraju biti adekvatno sankcionisani kako bi se spriječilo da se slične tragedije dogode u budućnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here