Priča o hrabroj majci iz Buturović Polja kod Konjica, Lejli Zalihić, postala je poznata širom regije. Ova izuzetna žena je, kako samo najhrabriji mogu, spasila život svoje kćerke u izuzetno opasnim okolnostima. Njena 13-godišnja kćerka upala je u bujicu, koju je snažna voda odnijela gotovo tri kilometra. Lejla, u trenutku panike i odlučnosti, skočila je s trećeg sprata kuće, te zaplivala u nadi da će spasiti svoju djevojčicu.

U nevjerojatnom činu hrabrosti, Lejla je plivala punih tri kilometra kroz nabujalu vodu, ne mareći za vlastiti život. Iako su uvjeti bili izuzetno teški, uspjela je stići do svoje kćerke i spasiti je, izvukavši je na sigurno. Ovaj herojski čin potvrđuje snagu majčinske ljubavi i spremnost na žrtvu kada su najmiliji u pitanju.

Ibrahim-ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u znak podrške i solidarnosti posjetio je nekoliko porodica koje su pretrpjele stravične gubitke uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile to područje. U toku svoje posjete, Malanović je obišao glavne imame medžlisa Islamske zajednice Konjic i Jablanica, a posebno je posjetio porodice koje su izgubile svoje članove ili pretrpjele veliku materijalnu štetu.

Tom prilikom, Malanović je posjetio Lejlu Zalihić u bolnici, gdje se trenutno oporavlja nakon svoje teške borbe za spas kćerke. Njen fizički oporavak je važan, ali emocionalni teret koji nosi nakon ovakvog iskustva može biti još izazovniji. Ovaj posjet je bio izuzetno važan, kako bi se Lejla i njena porodica osjećali podržani i cijenjeni u ovim teškim trenucima.

Pored Lejle Zalihić, Malanović je posjetio i Lejlu Begić iz Donje Jablanice, čiji je muž, Ernad, tragično izgubio život pokušavajući spasiti svoju porodicu tokom istih poplava. Njegova hrabrost i nesebičnost ostavljaju dubok trag, kako u srcima porodice, tako i u zajednici. Nažalost, Ernad je jedno od nekoliko lica koje su stradale u ovoj prirodnoj katastrofi.

Tokom ovih posjeta, Malanović je izrazio svoju duboku tugu i solidarnost s porodicama koje su pretrpjele velike gubitke. Njegove riječi podrške, zajedno sa selamima koje je prenio od reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, imale su za cilj donijeti barem mali osjećaj utjehe ovim porodicama. U trenucima velikih gubitaka, podrška zajednice igra ključnu ulogu u emocionalnom oporavku onih koji su pretrpjeli teške gubitke.

Kako bi se porodicama pomoglo da što prije obnove svoje živote, Malanović je naglasio da se očekuje angažman državnih institucija i šire društvene zajednice u nadoknadi materijalne štete. Ova pomoć je ključna za vraćanje dostojanstvenih uvjeta za život. Islamska zajednica će također pružiti podršku, kako bi se osiguralo da sve porodice dobiju neophodnu pomoć u saniranju posljedica poplava. Malanović je dodatno savjetovao porodice da, u saradnji s lokalnim imamima, zatraže potrebnu podršku i pomoć.

Porodice koje su pretrpjele velike gubitke dobile su ohrabrenje da ne budu same u svojim izazovima. Islamska zajednica će nastaviti pratiti situaciju na terenu i pružati pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Tijekom ovog posjeta, Malanovića su pratili i Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, te Ferid-ef. Ganić iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Njihova prisutnost ukazuje na zajedničku solidarnost i angažman Islamske zajednice u pomoći najugroženijima.

Na osnovu ove priče može se izvući nekoliko važnih zaključaka:

  1. Majčinska ljubav i hrabrost su nevjerojatno moćne sile, što potvrđuje herojstvo Lejle Zalihić.
  2. Podrška zajednice i vjerskih institucija kao što je Islamska zajednica igra ključnu ulogu u pružanju pomoći onima koji su pogođeni nesrećama.
  3. Koordinacija između lokalnih vlasti i državnih institucija je od suštinskog značaja kako bi se omogućila brza i efikasna sanacija štete nakon prirodnih katastrofa.

Zaključno, hrabrost pojedinaca, poput Lejle Zalihić, ujedinjena s naporima zajednice i institucija, pruža nadu i ohrabrenje u najtežim trenucima. Ova priča o hrabrosti i solidarnosti potvrđuje važnost zajedničkog djelovanja u suočavanju s posljedicama prirodnih katastrofa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here