Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se u Skupštini Turske, pri čemu je govorio o različitim temama, a posebnu pažnju posvetio je situaciji s poplavama u Bosni i Hercegovini. U svom govoru, Erdogan je izrazio duboko saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije te je uputio želje za brz oporavak onima koji su povrijeđeni.

Odmah po saznanju o katastrofalnim poplavama, turske vlasti su brzo reagovale. Erdogan je istakao kako su AFAD (Turska uprava za vanredne situacije) i TIKA (Turska agencija za saradnju i koordinaciju) odmah mobilisane s ciljem pružanja pomoći pogođenim područjima. Naglasio je da su poduzeti svi mogući koraci kako bi se pomoglo narodu Bosne i Hercegovine. U znak solidarnosti, turski ministar saobraćaja je posjetio regije pogođene poplavama, kako bi na licu mjesta pružio podršku bosanskom narodu.

Posebno emotivan trenutak u Erdoganovom govoru bio je kada je spomenuo rahmetli Aliju Izetbegovića. Erdogan je prisjetio njihovog posljednjeg susreta u bolnici, rekavši kako mu je Izetbegović tada povjerio bosansko naslijeđe te obećao da će Turska uvijek stajati uz Bosnu i Hercegovinu. Erdogan je obećao da će nastaviti brinuti o ovom naslijeđu te da bosanski narod neće biti ostavljen sam.

U nastavku svog govora, Erdogan je istakao značaj humanitarne pomoći koju pružaju turske organizacije kao što su Rijaset Islamske zajednice BiH, Merhamet, te TIKA. Ove institucije već su započele planiranje projekata koji se odnose na obnovu i izgradnju kuća u područjima pogođenim poplavama. Erdogan je naglasio da će TIKA preuzeti ključnu ulogu u ovom procesu, obavezujući se da opremi obnovljene kuće, osiguravajući da budu potpuno funkcionalne i spremne za useljenje.

Kenan Vrbanjac, predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet, također je dao svoj doprinos ovom pitanju, naglašavajući kako će se TIKA pobrinuti da sve kuće budu potpuno opremljene i spremne za život. Ova obnova je vitalna za povratak normalnog života u poplavom pogođena područja, a doprinos Turske u ovom procesu je neprocjenjiv.

Ova situacija također naglašava duboke veze između Turske i Bosne i Hercegovine, posebno kada je riječ o zajedničkoj povijesti i prijateljstvu između dva naroda. Erdogan je kroz svoj govor ne samo pokazao solidarnost s Bosancima i Hercegovcima u teškim trenucima, već je i podsjetio na historijske veze koje povezuju dvije zemlje. Povezanost s Bosnom i Hercegovinom za Tursku nije samo politička ili ekonomska; ona ima duboko emocionalno i kulturno značenje, što se očituje u dugogodišnjoj saradnji i pomoći koju Turska pruža.

Ključni doprinos Erdoganova govora leži u njegovom obećanju da Turska neće okrenuti leđa Bosni i Hercegovini u trenucima potrebe. Ova poruka solidarnosti jasno pokazuje da Turska vidi Bosnu i Hercegovinu kao svojeg važnog partnera i prijatelja u regiji, te da će uvijek biti tu da pruži podršku u vremenima krize. Ova poruka je posebno značajna za narod Bosne i Hercegovine koji je suočen s teškim posljedicama poplava i koji je često oslonjen na međunarodnu pomoć u ovakvim trenucima.

Zaključak: Erdoganov govor u Skupštini Turske oslikava posvećenost Turske pružanju pomoći Bosni i Hercegovini, naročito u trenucima krize poput poplava. Njegova poruka solidarnosti i podrške, kao i prisjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, dodatno jača veze između dva naroda. Turska vlada, kroz organizacije poput AFAD-a i TIKA-e, aktivno sudjeluje u obnovi pogođenih područja, pružajući prijeko potrebnu pomoć bosanskom narodu. Ovaj događaj je još jedan podsjetnik na bliskost Turske i Bosne i Hercegovine, kao i na važnost humanitarne i međudržavne saradnje u trenucima krize.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here