Nedim Ćukle iz Doline Klisa, koja se nalazi u blizini Buturović Polja, doživio je tešku noć između četvrtka i petka, dok je bio u svom domu u Sarajevu. Dok se on nalazio u gradu, njegovi roditelji su prolazili kroz pravu dramu. Zaspali su oko pola jedan, a nešto prije tri ujutro, komšija ih je probudio lupanjem i vikanjem, upozoravajući ih na opasnost koja im se približavala.

U panici su uzeli osnovne stvari i popeli se na tavan. Međutim, situacija se ubrzo pogoršala kada je voda počela dolaziti i do tavana. Da bi izbjegli opasnost, roditelji su odlučili izaći kroz prozor i preko garaže. Nažalost, u toj borbi za opstanak, veliki komad zemlje se odvalio, a Nedimova majka je bila povučena u vodu. U toj kritičnoj situaciji, otac je pokazao izuzetnu hrabrost i uspio je spasiti svoju suprugu iz opasnosti.

Nakon svega, roditelji su proveli naredna tri sata ispred kuće, čekajući pomoć. Njihov prvi rođak pritekao je u pomoć, ali oni su se, izuzev fizičke opasnosti, suočili i sa emocionalnim teretom ove tragedije. Šokantno je to što su, unatoč svemu, izjavili da im nije bilo ni hladno, što je Nedim opisao kao “nevjerovatno”, obzirom na to da su noći obično najhladnije u pred zoru. Ovaj fenomen Nedim objašnjava adrenalinskom reakcijom tijela u situacijama ekstremnog stresa.

Na sreću, Nedim nije izgubio nikoga od svoje rodbine u ovoj katastrofi. Međutim, on ukazuje na uzrok ove nesreće, kriveći nekontrolisanu sječu šuma u i oko njihovog mjesta. Kako je istakao, ovakvo krčenje šuma traje već više od pedeset godina, i priroda je, prema njegovim riječima, bila primorana dati svoj odgovor na ljudsko neodgovorno ponašanje. Ova situacija postavlja važna pitanja o odnosu čovjeka prema prirodi i posljedicama koje takvo ponašanje može imati na zajednice.

Nedimova priča o strahu i hrabrosti njegovih roditelja podsjeća nas na fragilnost ljudskog života i snagu prirodnih sila. Njegovo iskustvo predstavlja važnu lekciju o potrebi zaštite prirode i održivog upravljanja resursima kako bismo spriječili slične tragedije u budućnosti prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here